Sindikat ZZJZ: Politički kadrovi uništavaju vranjsko zdravstvo

Lokalne vesti - Ponedeljak 29.05.2017 - 12:14

Novi sindikat Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju ocenio je stanje u lokalnom zdravstvu poražavajućim, a kao glavne razloge za to sindikalci vide u lošoj primeni budžetske konsolidacije i negativnu kadrovsku selekciju politički postavljenih rukovodilaca.

Sindikat: Žrtve pacijenti, zdravstveno osoblje i radnici Apoteke FOTO: OK Radio Sindikat: Žrtve pacijenti, zdravstveno osoblje i radnici Apoteke FOTO: OK Radio

- Žrtve tog stanja su pacijenti kojima je uskraćeno ustavno pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, koju inače sami plaćaju kroz doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje.

Primorani su da sami plaćaju dijagnostiku, terapiju, operativne zahvate, intervencije, rehabilitaciju, banjsko lečenje i drugo.

Većina zdravstvenih radnika u Vranju takođe su žrtve ovakvog stanja: premalo ih je, preopterećeni su, izmoreni, oboleli od profesionalnih bolesti, potpuno osiromašeni i poniženi, izloženi zlostavljanju na poslu, kao i nezadovoljstvu pacijenata
– navodi se u saopštenju Novog sindikata ZZJZ, koje potpisuje dr Jovica Stojanović.

Ipak, prema njihovim tvrdnjama, formirana je i privilegovana manjina zdravstvenih radnika, nastala pripadnošću vladajućoj političkoj opciji, koja “sedi na dve stolice” i bogati se radom u privatnoj praksi.

- Kao posledica toga, pacijentima je otežan pristup specijalističkim pregledima, a sav njihov gnev se neopravdano izliva na izabrane lekare.

Pacijentima je takođe ugroženo i pravo na lekove i medicinska sredstva, jer Apoteka Vranje, štetnim aktima državnih organa, uz neodgovornost i nesposobnost lokalne samouprave, dovedena do totalnog urušavanja.

Posledica je nemogućnost da pacijenti, naročito u seoskim područjima, dobiju čak i esencijalne lekove, a žrtve su i zaposleni u Apoteci koji su ostali bez redovnih primanja
– smatraju sindikalci ZZJZ.

Oni pozivaju građane da svoj gnev ne usmeravaju na zaposlene, već na rukovodstvo, koje je najavljivalo rešavanje kadrovskih problema u lokalnom zdravstvu.

- Da je to bio čist politički marketing, pokazale su odluke nadležnih ministarstava koja nisu odobrila zapošljavanje novih, preko potrebnih kadrova: od doktora medicine, specijalista, Medicinskih sestara i tehničara, do spremačica i pomoćnih radnika.

Starosna granica pojedinih lekara dovešće do toga da pacijente neće imati ko da leči, pa stoga pozivamo odgovorne u lokalnoj vlasti i menadžment ZC da preduzme hitne i konkretne mere na obezbeđenju preko potrebnih kadrova, kako pred istorijom ne bi bili zapamćeni kao grobari vranjskog zdravstva
– zaključuje se u saopštenju Novog sindikata ZZJZ.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: