SINE MITRE: I Karaminga dobija spomenik

Lokalne vesti - Petak 17.04.2015 - 10:30

Na Trgu Staniše Stošića u Vranju pored biste najpoznatijeg interpretatora pesama vranjskog melosa mogla bi uskoro da se nađe i bista Stane Avramović Karaminge, Vranjanke koja je prva otpevala pesmu “Dimitrijo sine Mitre“, saznaje OK Radio.

Trg Stanise Stosica u Vranju - foto:T.Stamenkovic Trg Stanise Stosica u Vranju - foto:T.Stamenkovic

Celu priču iniciralo je GKUD “Sevdah“  koje  otkrivanje spomenika najavljuje povodom obeležavanja jubileja u septembru, pola veka od osnivanja.

- Ideju o postavljanju biste Stani Avramović podržalo je i Gradsko veće.

Sredstva će biti obezbeđena dobrovoljno na nivou grada sa ljudima koji su spremni da pomognu u realizaciji ove ideje.

Stana Avramović Karaminga je prva otpevala pesmu “Dimitrijo sine Mitre“,  a posle nje su svi ostali.

Razgovarali smo i sa njenom ćerkom koja se složila. Očekujemo i pomoć grada – kaže Vladimir Janković umetnički rukovodilac “Sevdaha“.

Janković kaže da je sve to još uvek inicijativa, jer procedura tek predstoji a o tome će se razgovarati i sa nadležnima u institucijama  za Zaštitu spomenika kulture.

- Naša ideja je bila da Gradsko veće odluči  gde bi bilo najprikladnije na kojoj lokaciji da se bista postavi. Prema mojim informacijama  gradska vlast je mišljenja da je prostor ispred Muzeja gde se nalazi bista Staniše Stošića najprikladniji za otkrivanje spomenika ovoj interpretatorki - kaže Janković.

Nela Dimitrijević, većnica zadužena za kulturu kaže da predlog “Sevdaha”  o postavljanju biste povodom jubileja mora da prođe regularnu proceduru.

- Predlog će se najpre naći pred Komisijom  za promene naziva trgova i ulica i spomenike, a zatim će se naći I pred odbornicima gradskog parlamenta.

Ovo je početna inicijativa, inicijalna kapisla od koje će dalje krenuti postupak. Stana Avramović je autor pesme “Dimitrijo sine Mitre” i najčuvenija vranjska “pesmopojka”.

“Sevdah” 6. septembra obeležava jubilej i njihova je ideja da spomenik tada bude otkriven.

Pokušaćemo da da do tada realizujemo ovu ideju – kazala je Dimitrijevićeva.   

Tatjana Stamenković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: