SKANDAL! RFZO ukida lekarske konzilijume u Vranju?!

Lokalne vesti - Sreda 03.09.2014 - 11:22

Republički fond za zdravstveno osiguranje ukida lekarske konzilijume u Vranju, tako da će najteži pacijenti morati da putuju u Niš.

RFZO, Filijala Vranje-ilustracija RFZO, Filijala Vranje-ilustracija

Ta informacija potvrđena nam je iz nekoliko izvora, a direktor vranjske Filijale RFZO Dragoslav Nedeljković kaže da je to još uvek nezvanično.

Kako je kazao, na godišnjem je odmoru, ali je čuo da je u pripremi takva odluka koja bi mogla da stupi na snagu od 7. septembra.
 

– Zvanično o tome nisam obavešten. Nezvanično je najavljeno da bi se to moglo dogoditi od 7. septembra zbog toga što Republički fond za zdravstveno osiguranje nije Zdravstvenom centru priznao troškove plaćene po ugovoru o delu lekarima iz konzilijuma.

Postavlja se pitanje da li to može uopšte da se radi u Vranju, bez obzira što je dobro za osiguranike – kaže Nedeljković.

Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo Aleksandar Stajić kaže da je ta odluka, ukoliko bude sprovedena u najmanju ruku skandalozna, jer će to napraviti brojne probleme pacijentima iz Vranja.

– Došlo je do određenih problema u radu i komunikaciji između RFZO i Zdravstvenog centra i zbog toga će, na žalost, da ispaštaju pacijenti i to oni najteži.
 

Na kraju, nije mi jasno na koji način to može da bude isplativo jer će Fond morati pacijentima da pokriva putne troškove do Niša i nazad.

Kada se broj pacijenata pomnoži sa tim troškovima ispašće mnogo veća cifra od one koju bi Fond trebalo da izdvaja za konzilijume.

Najoštrije osuđujem ovakve postupke, jer će ispaštati pacijenti koji treba da budu na prvom mestu – kaže Stajić.

Prema njegovim rečima, lekarski konzilijumi uglavnom rade sa onkološkim pacijentima, što će dodatno iskomplikovati situaciju.

Kako je kazao, ukoliko odluka stupi na snagu treba očekivati i višestruko veće liste čekanja u Nišu, jer je i bez Vranja broj pacijenata koji čekaju na odluke konzilijuma veliki.
 
autor: Aleksandar Aca Stojković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: