Škole u štrajku, direktori uz vlast

Lokalne vesti - Ponedeljak 17.11.2014 - 09:54

Skraćivanjem časova na 30 minuta u osnovnim i srednjim školama u Vranju sindikati prosvete započeli su u ponedeljak štrajk.

I gimnaziija se pridružila skraćenju časova I gimnaziija se pridružila skraćenju časova

Štrajk se od starta suočava sa opstrukcijom direktora škola, koji u pojedinim školama pokušavaju da uguše protest na samom početku, tvrde sindikalci.

Tomislav Pešić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika za Vranje kaže da direktori insistiraju da se zvoni nakon 45 minuta iako nastava traje 30 minuta.

Najveći pritisak direktora prema Pešićevim rečima je u O.Š. “Branko Radičević”.

Stamenko Stojanović, v.d. direktora u O.Š. “Branko Radičević” kaže da je svim direktorima naloženo da dostave evidenciju o tome koliko prosvetnih radnika štrajkuje po školama.

- Kod nas zvoni za kraj časa nakon 45 minuta, a oni koji štrajkuju 15 minuta ranije napuste nastavu. Mi smo ih evidentirali, oni su se izjasnili da štrajkuju i mi imamo obavezu da o tome obavestimo Ministarstvo.

Čemu spiskovi služe ne znam, nisam ni ja pametan, ali je naloženo iz Školske uprave u Leskovcu svim školama da se spiskovi dostavljaju sa izjavama prosvetara o štrajku – kaže Stojanović.

- Taj nalog Tomislava Simonovića da se prave spiskovi je protivzakonit.

 Traži se da se kolege izjasne o štrajku iako smo se mi jasno i glasno izjasnili pre dva meseca da želimo da se nešto promeni u odnosu države prema prosveti što je bitno za sve ono što nas čeka u budućnosti – kaže pak Tomislav Pešić.

Prema njegovim rečima štrajkuje sei u školama u Bujanovcu i u O.Š. “Predrag Devedžić” u Vranjskoj Banji.     

Štrajk će, kako je najavljeno, trajati do ispunjenja zahteva da prosvetni radnici budu izuzeti od smanjenja plata i dok se ne urede platni razredi.

Pre ovoga, prosvetni radnici organizovali su štrajk 1. septembra i u oktobru.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: