Školski policajac ima veću platu od profesora!

Lokalne vesti - Sreda 27.08.2014 - 12:28

Unija sindikata prosvetnih radnika u Vranju najavila je štrajk upozorenja za 1. septembar.

Vranjsski lideri Unije sindikata prosvetnih radnika Vranjsski lideri Unije sindikata prosvetnih radnika

Umesto časovima nova školska godina počeće protestom članova Unije i obustavom  nastave, a radiće samo učiteji sa đacima prvacima koji tada polaze u školu.

Dušan Mladenović član IO Unije sindikata za Pčinjski okrug kaže da će protesno okupljanje u ponedeljak 1. septembra biti organizovano u Beogradu na Trgu Nikole Pašića i da će put Beograda iz Vranja krenuti autobus članova  sindikata.

- Prvi zahtev je da se u prosveti i zdravstvu ne smanjuju plate za 10 odsto, jer su ispod proseka.

Drugi je da se adekvatno reši problem tehnološkog viška, i treći da se do kraja godine za sve javne službe donese zakon o platnim razredima -  kazao je Mladenović .

Donošenje Zakona o platnim razredima prema njegovim rečima značilo bi da zaposleni u javnom sektoru sa istim stepenom stručne spreme treba da imaju i približno istu platu.

- Trenutno i zaposleni u prosveti sa sedmim stepenom stručne spreme imaju manje plate od školskih policajaca sa četvrtim stepenom stručne spreme, što je nedopustivo  – kaže Mladenović.

 Prema njegovim rečima  o tome koliko su ugrožena prava prosvetara najbolje govori činjenica da jedino u prosveti trudnice i porodilje mogu biti tehnološki višak .

- Tražimo da se ispoštuje lista tehnoloških viškova da se prvo zbrinu ljudi koji su ostali bez časova u skladu sa zakonom, a onda upošljavaju novi . I to se zloupotrebljava.

Očigledan primer je taj što smo dobili listu tehnoloških viškova,  ali nam nisu dali drugu listu, listu slobodnih časova u vranjskom obrazovanju.

To je zvanično zabranio Tomislav Simonović  načelnik Školske uprave Leskovac  – kaže Mladenović navodeći da je o tome obaveštena centrala sindikata u Beogradu.

Mladenović kaže da u osnovnim i srednjim školama  u Vranju jedino u O.Š. “Svetozar Marković” Unija sindikata prosvetnih  radnika nema svoju podružnicu.

U najavljenom štrajku upozorenja 1. septembra  učestvovaće samo članovi Unije, bez podrške preostala tri sindikata.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: