Skup o selu na jugu

Lokalne vesti - Četvrtak 21.01.2016 - 14:37

U Vranju je u četvrtak otvorena naučna konferencija sa međunarodnim učešćem na temu “Selo na jugu Srbije" koju organizuju Grad Vranje, Pedagoški fakultet Univerziteta u Nišu i Društvo za narodno prosvećivanje ,,Svetionik" iz Kragujevca.

Razvoj sele je strateško opredeljenje grada; Foto: vranje.org.rs Razvoj sele je strateško opredeljenje grada; Foto: vranje.org.rs

Zamenik gradonačelnika Vranja Dragoljub Stevanović je u svom obraćanju  učesnicima skupa  rekao da je strateško opredeljenje grada razvoj sela i u tom smislu prošle godine je izdvojeno oko 3 miliona evra za asfaltiranje preko 50 km seoskih puteva.

 

On je istakao da su iz budžeta grada u prošloj godini izdvojena i značajna sredstva za pospešivanje poljoprivredne proizvodnje, kao i da će se sa tom praksom nastaviti i ubuduće.

 

Na otvaranju je govorio i prof. dr Zoran Rajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i istakao da se problemi u ovoj oblasti razlikuju od regiona do regiona i da ne postoji generalno rešenje.

 

- Poseban problem imaju južna i jugoistočna Srbija, gde oko 220.000 gazdinstava imaju prihode ne veće od 4.000 evra, što je izuzetno nisko.

 

Vlada Srbije je ove godine udvostručila izdvajanja za razvoj poljoprivrede i ona će iznosti 2 milijarde i 900 miliona dinara, a očekuje nas i usklađivanje zakonske regulative sa Evropskom unijom - rekao je državni sekretar Rajić.

 

Prisutne je pozdravio i prof. dr Braco Kovačević iz Republike Srpske, kao i akademik prof. dr Slobodan Nešković koji je rekao da je osnovni problem što država nema strategiju nacionalnih interesa.

 

Radni deo konferencije biće nastavljen na Pedagoškom fakultetu u Vranju, a naučni skup nastavlja rad u petak u selu Vrtogoš.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: