SKUPA NAUKA: Za dopunske pripeme za maturu i do 500 evra

Lokalne vesti - Četvrtak 05.02.2015 - 10:24

Priprema za polaganje male mature roditelje osmaka ove godine u Vranju koštaće i do 500 evra.

Učenici ispred jedne osnovne škole u Vranju Učenici ispred jedne osnovne škole u Vranju

Roditelji će izdvojiti daleko više para nego ranijih godina, jer osnovci od prošle godine osim testa iz srpskog jezika i matematike polažu i treći kombinovani test  koji obuhvata pet predmeta - geografiju, istoriju, fiziku hemiju i biologiju.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom sa polaganja male mature kada su rezultati pokazali ne baš sjajno znanje osnovaca iz pomenutih predmeta, roditelji tvrde da je priprema kod privatnih profesora preko potrebna.

Kako se saznaje jedan čas kod privatnih profesora košta  do pet evra.

Milena Jovanović majka osmaka, objašnjava da strah od neuspeha  na polaganju  preokupira roditelje s razlogom, jer od toga zavisi dalje obrazovanje njihove dece.

Ona kaže da na pripremama u školi deca ne mogu da se skoncentrišu koliko je potrebno, a na privatnim časovima veća je posvećenost profesora detetu koje je i slobodnije da pita “sve što mu nije jasno”.

- Do polaganja prijemnog ispita moje dete će pohađati po 20 časova pripreme iz matematike i srpskog jezika, ali ne isključujem ni pripreme iz hemije i fizike.

Da se razumemo to nije malo para za naš budžet ali ne želim da rizikujem.

Prednost je što sa privatnim profesorima, časove organizujete kad vama odgovara, recimo vikendom kad su deca slobodnija.  

Roditelji su svesni da propusta u gradivu ima kod većine učenika, ne savladavaju svaku oblast podjednako dobro.

I to je zaista problem, a da li je u pitanju njihova nezainteresovanost, ili propusti nastavnika to je sada potpuno nevažno deci se mora pomoći –  kaže Jovanovićeva.  

I Verica Stošić, majka osmakinje je sličnog mišljenja. Ona kaže da ima predavača kojima baš i ne ide od ruke da prenesu učenicima znanje.  

–  Takvi nastavnici i nisu spremni za dodatna pitanja iz gradiva. Zamislite onda kakva je osnova recimo iz matematike kod dece koja imaju takvog nastavnika.  

Zbog toga mi roditelji i plaćamo privatne časove – kaže Stošićeva.  

Tako razmišljaju roditelji koji su ubeđeni da će samo pohađanjem privatnih časova njihova deca ostvariti potrebne rezultate za dalje obrazovanje.

Sa druge strane ima i onih u vranjskom školstvu koji tvrde da je to uzaludno bacanje para, jer besplatne pripreme za učenike organizuju sve vranjske škole.

Saša Ivković, direktor O.Š. “Vuk Karadžić”kaže da svake godine na Savetu roditelja apeluje da roditelji ne plaćaju časove i da se ne izlažu troškovima bespotrebno, jer  potrebno znanje deca dobijaju u školi.

- Ne vidim da su naši nastavnici manje kvalitetni nego oni koji drže privatne časove, ali sve zavisi od zainteresovanosti učenika da pohađaju časove pripreme – kaže Ivković.   

Profesor matematike Marija Ljubić iz  O.Š. “Vuk Karadžić” napominje da je u čitavoj priči o potrebnom znanju od presudnog značaja zainteresovanost učenika.

– Roditelji se plaše i to je više zbog straha roditelja nego zbog potreba zato ako deca nisu zainteresovana ne pomažu ni privatni časovi ni potrošen novac – kaže Ljubićeva.  

Profesori kažu da bi deca trebala da budu u obavezi da pohađaju pripremne časove u školi, a ne da to bude na dobrovoljnoj bazi.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: