SKUPŠTINA U NEDELJU: Hanske političke igre bez granica

Lokalne vesti - Ponedeljak 15.08.2016 - 14:43

Skupština Vladičinog Hana nije usvojila predlog rešenja o imenovanju članova Školskog odbora O.Š. „Vuk Karadžić“ u Stublu, u kojoj je v.d. direktorka Daniela Mitić, visoka funkcionerka SPS - a iz Vranja.

Kamen spoticanja, škola u Stublu FOTO FB/OK Radio Kamen spoticanja, škola u Stublu FOTO FB/OK Radio

Iako je ovakav predlog prošao Opštinsko Veće i Mandatno imunitetsku komisiju, nije podržan na sednici Skupštine, u kojoj vladajuću većinu čini SNS sa 24 od ukupno 37 odbornika.

Ova nesvakidašnja situacija ima ustvari svoju političku pozadinu, a tiče se obračuna SNS - a  i SPS - a.

Naime, ŠO sastoji se od devet članova. Tri predstavnika su iz redova roditelja, tri iz redova zaposlenih a ostali su predstavnici lokalne samouprave.

Miljan Stojanović, odbornik SPS - a kaže da ovakav predlog nije usvojen od strane Skupštine, jer vladajuća većina ne može da upravlja Školskim odborom.

- S obzirom da naprednjaci nisu imali svoje ljude među zaposlenima i roditeljima, oni su pribegli  varijanti da  na Skupštini ne podrže takav sastav odbora, kako bi otvorili put za postavljanje svojih kadrova.

Po zakonu, ako se odbor iz bilo kojih razloga ne izabere, ministar prosvete postavlja privremeni ŠO.  I u tom odboru ministar određuje svih devet članova.

Po logici stvari, informacije o njima daje lokalno rukovodstvo stranke.
 

Pozadina čitave priče je ustvari priprema terena da se sruši direktorka škole u Stublu koja je iz redova SPS - a - kaže Stojanović.

Prilikom glasanja na Skupštini, sastav ŠO u školi u Stublu, podržali su opozicioni odbornici, a protiv su glasali odbornici vladajuće većine.

Daniela Mitić je trenutno v.d. direktora škole u Stublu, a pre toga je u dva mandata bila direktor u ovoj ustanovi, sa v.d. stanjima, ukupno poslednjih desetak godina.

Ona kaže da ŠO ističe mandat i Skupština je bila u obavezi da imenuje novi odbor za naredni mandatni period od četiri godine.

- Još sredinom juna smo prosledili zahtev za imenovanje ŠO.  Škola je sprovela  kompletnu proceduru za predlog članova iz redova zaposlenih i iz redova roditelja.

Na lokalnoj samoupravi je bilo da odredi još tri predstavnika iz svojih redova.

Imenovanje je prošlo Veće i Komisiju, a zašto nije prošlo na Skupštini, stvarno ne znam
- kaže Mitićeva.

Danijela Popović, predsednica Skupštine, kaže da ovaj predlog nije prošao jer odbornici nisu glasali.

- Moraćete da se obratite predsedniku OO SNS - a, ako se pozivate na većinu koju ima SNS.

Predlog nije dobio potrebnu većinu jer nije podržan od strane odbornika, bilo je i uzdržanih i onih koji nisu glasali
- kaže Popovićeva.

Goran Mladenović, predsednik hanskih naprednjaka, i predsednik opštine, nije odgovarao na pozive OK Radija, a prema rečima sekretarice u ponedeljak je bio službeno odsutan.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: