SLOBODNA ZONA: TOP SOFA prvi stanar

Lokalne vesti - Petak 27.01.2017 - 12:07

Slobodna zona u Vranju trebalo bi da u najskorije vreme dobije svog prvog korisnika, italijansku kompaniju „Ditre Italia“, koja je vlasnik fabrike „Top sofa“.

Slobodna zona: konačno prvi stanari FOTO OK Radio Slobodna zona: konačno prvi stanari FOTO OK Radio

Zamenik gradonačelnika Vranja Igor Andonov kaže da je ugovor o saradnji gotovo sasvim izvestan i da će posao biti realizovan u najskorije vreme.

- Čim se završi proslava Dana grada, krenuće se u realizaciju i to je 99,9 odsto sigurno.

Imamo još neke pregovore sa mogućim korisnicima, prvenstveno u sektoru poljoprivrede, ali ne bih želeo još uvek da izlazim u javnost sa time
– kaže Andonov.

Direktor Slobodne zone Miroslav Mladenović potvrđuje navode Andonova i dodaje da bi dogovor trebalo da bude finalizovan čim administracija „Top sofe“ bude preseljena u nove prostorije.

- Neke mašine su već prebačene u novu fabriku preko puta „Geox-a“, ali je administracija još uvek u pogonima „Jumka“.

Dogovor je da potpišemo ugovor čim pređu u novi prostor, a to bi trebalo da bude već naredne nedelje
– kaže Mladenović.

Predstavnici Slobodne zone i „Top sofe“ su početkom godine posetili Pirot i tamo dobili dodatne informacije o funkcionisanju tamošnje Slobodne zone, koja važi za jednu od najuspešnijih u Srbiji.

- Što se tiče benefita, osim opštih, koji su propisani Zakonom o Slobodnim zonama, tu je već dosta toga urađeno prilikom same izgradnje fabrike, a tiču se PDV-a, fiskalnih, carinskih i drugih pogodnosti.

Ugovorom koji je „Top sofa“ potpisala sa Gradom i Republikom, propisani su benefiti i uslovi koje ova firma treba da ispuni do marta 2018. godine, ali detalje ne bi trebalo da ja iznosim u javnost
– odgovara Mladenović.

Prema njegovim rečima, pregovara se sa još dva potencijalna korisnika i to su novi investitori.

Gradske strukture pokušavaju i da obnove pregovore oko ulaska „Geox-a“ u sistem Slobodne zone, jer je čitava priča i trebalo da se vrti upravo oko ove firme.

Slobodna zona je osnovana pre četiri godine i jedina je na jugu Srbije, sa ciljem da predstavlja osu ekonomskog razvoja grada.

Kako bez korisnika još uvek nije u mogućnosti da se sama finansira, krajem prošle godine je uvedena opcija da funkcioniše putem programskog finansiranja lokalne samouprave.

Procena je da će za kompletno funkcionisanje Slobodne zone biti potrebno oko sedam miliona dinara na godišnjem nivou.

Gradonačelnik Slobodan Milenković je za budući period kao jednu od kapitalnih investicija najavio i izgradnju obilaznice do Slobodne zone, što je označeno kao vrlo važan preduslov za dolazak novih investicija.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: