Slovence zainteresovali vranjska hrana i vino

Lokalne vesti - Utorak 15.04.2014 - 13:39

Delegacija lokalne samouprave i privrednici Vranja boravili su u Ljubljani gde su učestvovali na okruglom stolu pod nazivom “Predstavljanje prednosti i uslova ulaganja u opštine i gradove Srbije” .

Gospodarstvena zbornica Slovenije, mesto susreta FOTO zemljevid.najdi.si Gospodarstvena zbornica Slovenije, mesto susreta FOTO zemljevid.najdi.si

Čini se da ovoga puta poseta nije bila protokolarna, jer su ljudi iz vinarije “Aleksić”, destilarije “Mitić" i firme “Petnik" iz Vranja, bogatom i raznovrsnom ponudom svojih proizvoda uspeli su da sklope određene poslove sa tamošnjim privrednicima.

Dragan Aleksić, vlasnik “Nutrika” koji je predstavljao vinariju “Aleksić” kaže da je grad Vranje prezentovan u Sloveniji na vrlo visokom nivou.

– Bilo je kontakata sa dva uzvoznika vina i ja se iskreno nadam poslovnoj saradnji. Imali smo prilike da probamo tamošnja vina i da se uverimo  da su naši proizvodi klasa iznad slovenačkih.

Na prijatno iznenađenje svih konzumenata  dobili smo pohvale i ja očekujem da će u dogledno vreme krenuti saradnja oko izvoza vina.

Ima tu još dosta posla, teško se ulazi na neko tržište. Napravili smo dogovor sa gradonačelnikom i članovima Gradskog veća da ne sedimo skrštenih ruku već da ponovo organizujemo  odlazak u Sloveniju i  još bolje prezentujemo naše proizvode  i animiramo javnost.

U Ljubljani  ima dosta naših ugostitelja koji imaju reprezentativne objekte,  pripremaju naše specijalitete i normalno je da su zainteresovani za vino  –  kaže Aleksić.

Prema rečima Miroljuba Dodića, tehnologa u “Petniku”, slovenačke firme sa kojima su uspostavljeni prvi poslovni kontakti zainteresovane su  za konzervirane kisele i slatke proizvode tog proizvođača iz Neradovca.

- Preduzeće “Petnik” se bavi preradom voća i povrća na tradicionalan način, a ovo je šansa da se proizvodi nađu na slovenačkom, ali i na drugim evropskim tržištima.

Oni bi se bavili prodajom naših proizvoda.  Za proizvode “Petnika” zainteresovana je firma “ Controlmatik ABW”–  kaže Dodić.

Organizatori skupa bili su Srpsko-slovenački klub Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije i Stalna konferencija gradova i opština.



 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: