SLUČAJ DOSITEJ: Ljudi, šta se ovo radi?

Lokalne vesti - Petak 02.12.2016 - 21:13

Zaposleni u O.Š.“Dositej Obradović“ u Vranju uputili su redakciji OK Radija pismo, u kome kažu da je izbor Aleksandre Manić, na mesto v.d. direktora u ovoj ustanovi, „tipičan primer nepotizma, nezabeležen u našem gradu“.

O.Š. O.Š.

Reč je o supruzi Dejana Manića, predsednika JS, sada člana vladajuće koalicije, i odbornika u Skupštini grada.
 
Kako se navodi u pismu, izboru Manićeve na mesto v. d. direktora prethodile su nesvakidašnje i netipične okolnosti, kada se rešavaju ovakva pitanja.

- U decembru ove godine trebalo je da istekne mandat višegodišnjoj direktorki Slađani Mihajlović. Ista je bila primorana da podnese ostavku, i pre isteka mandata.

Nakon što smo mi zaposleni saznali za ovaj njen potez, veliki broj nas se spontano okupio i predložio Školskom odboru, da do izbora novog direktora funkciju vršioca dužnosti obavlja Slađan Ivanović, dugogodišnji profesor istorije u ovoj školi.

Takav predlog su izložili  i predstavnici sindikata na sednici održanoj 11. avgusta.

Tada je na opšte iznenađenje i zaprepašćenje nas prisutnih iz škole, od strane predstavnika lokalne vlasti je prvo predložena, a na kraju i izabrana Aleksandra Manić, koja je iz druge škole
- navodi se u pismu kolektiva „Dositeja”.

I to ne bi bilo ništa čudno, kaže se dalje u pismu, da za direktora bude izabran neko ko nije radio u toj školi, jer se takvi slučajevi dešavaju, mada veoma retko, ali se ovde radi o supruzi jednog političara.

- Bilo je slučajeva da političari zapošljavaju svoje supruge, decu i rođake, ali ne i da ih postavljaju na direktorska mesta. Ovo je nezabeležen slučaj nepotizma u našem gradu.

Cilj njenog postavljenja nije samo lični interes već i interes predsednika ŠO Gorana Kostića, čija je supruga Marija Kostić, ovde zaposlena na određeno vreme kao učiteljica , pa sa pozicije direktora treba rešiti i ovaj porodični „problem“.

Zaposleni su na glasanju dali podršku svom kolegi, ali nisu mogli da se izbore sa većinom kontrolisanom od strane političara
- navodi se u pismu.

U pismu se dalje pojašnjava da je u prethodnoj koalicionoj raspodeli snaga vlasti u Vranju, ova škola „pripala“ JS, što je opet slučaj i nakon ovih izbora.

Zaposleni kažu da o školi nije vođena briga od strane vlasti, da im se smanjio broj učenika, a nastavni kadar osipao.

Kolektiv „Dositeja“ navodi da predsednik ŠO kao predstavnik JS, nije ništa uradio za školu, pa izražavaju bojazan da taj trend može da se nastavi i dalje.

- Očigledno je da predsednika ŠO i partiju koju predstavlja interesuje samo udomljavanje supruga, svoje i predsednika partije.

Iako će ove godine u našem kolektivu mnogi biti tehnološki višak, nama dolazi osoba iz druge budžetske ustanove, koja ima rešen radni status.

Neverovatno je da se u kolektiv dovodi osoba koja ga ne poznaje, a da od 106 ljudi koji rade u njemu, nema nikog ko može da ispuni te uslove.

U slučaju Manićeve ne radi se ni o dugogodišnjem rukovodiocu, koji  je prošao sve faze upravljaja institucijom tog tip
a - kaže se u pismu zaposlenih u školi.

Zaposleni se na kraju pitaju na osnovu kojih kriterijuma je Manićeva predložena i izabrana, i izražavaju sumnju u najave premijera Vučića da će Srbiju voditi sposobni ljudi.

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: