SLUČAJ TUŠ: Mire se sam pozvao u sud

Lokalne vesti - Četvrtak 20.10.2016 - 12:59

Miroljub Stojičić, nekadašnji gradonačelnik Vranja i čovek za čijeg mandata je pokrenut čitav projekat oko izgradnje “Tuš” - a, smatra je mnogo toga bilo sumnjivo u ovom slučaju, od početka sudskog postupka, nakon čijeg okončanja lokalna samouprava mora Slovencima da plati milion evra.

Miroljub Stojčić. Foto: OK Radio Miroljub Stojčić. Foto: OK Radio

Stojčić ukazuje da u slučaju “Tuša”, barem za njega, koji je inače i potpisao ugovor sa ovom firmom, postoji nekoliko enigma, koje treba razrešiti i razjasniti.

- U svakom slučaju treba poštovati odluku suda, ali prvo, postavlja se pitanje zašto sudski postupak nije pokrenut u moje vreme, kada sam ja bio gradonačelnik, a od tada se nije ništa bitno promenilo u tim odnosima?

Drugo, zašto sam ja bio izostavljen u svakom smislu da dam bilo kakvu informaciju u vezi potpisivanja tog ugovora?

Tek na moje insistiranje, pojavio sam se kao svedok na sudu
- pojašnjava Stojčić.

On dodaje da je sasvim slučajno, boraveći u GU, čuo da je “Tuš” pokrenuo postupak, i da će Vranje najverovatnije isti i izgubiti.

- I onda sam ja reagovao, i javio sam se, rekavši da hoću da budem svedok na sudu.

Jer u ono vreme lokalna samouprava je više puta slala, da tako kažem urgencije, i poruke, da se nastavi saradnja, da vidimo kako ćemo da rešimo taj zajednički problem.

Ubrzo nakon potoisivanja tog ugovora, sa “Tušem” se nešto desilo, to više ni izbliza nije bila tako moćna kompanija kao kad su dolazili u Vranje da kupe lokaciju gde će graditi.


Kada sam se pojavio na sudu bio sam iznenađenje i za sudiju, ali i predstavnike “Tuša”, noseći novu dokumentaciju i informacije - navodi Stojčić.

Njegov utisak je da je sve u slučaju “Tuš” ličilo na to da se ide na takvo “pakovanje” da Vranje izgubi sudski spor.
 
- Ne znam kome je sve to išlo u prilog, ali je krajnje sumnjivo da čovek koji je potpisao ugovor sa “Tušem”, ne bude pozvan, obavešten i ne učestvuje u sudskom procesu.

Ne smatram da je grad izgubio sudski proces, gledao sam presudu, zemljište se vraća Vranju, a mi smo u obavezi da vratimo neki iznos “Tušu”.

Prvih 35 miliona dinara koje je uplatio  kao akontaciju za učestvovanje na konkursu, neće biti vraćeno zbog toga što “Tuš” nije ispoštovao odluku konkursne okomisije i konkurs. Sve obaveze koje je “Tuš” imao da plati, vezano za građevinsko zemljište, zaštitu životne sredine, mora da plati.

Tako da, iako “Tuš” nije radio, Vranje po osnovu toga uzima nekih 30 do 40 miliona dinara.

U suštini, ne smatram da je sudski postupak izgubljen i da je Vranje oštećeno, kada se sve to bude ravnalo, šta ostaje, a šta treba da se plati
- zaključuje Stojčić.

Što se tiče krivičnih prijava od strane Gradskog veća a koje su podnešene protiv N.N. lica, Stojčić poručuje da svi akteri imaju imena i prezimena.

- U to vreme ja sam bio gradonačelnik, Mira Đorđević, načelnica GU.

Žao mi je što nije došlo do realizacije jednog takvog  zaista pozbiljnog projekta.

Zaista su bili korektni odnosi i namere “Tuša” kada smo potpisivali ugovor, platili su sve što je trebalo da se plati u roku, ali to je situacija na balkanskom prostoru, da na kraju projekat nije realizov
an - kaže Stojčić.

Inače, GV Vranja jednoglasno donelo odluku da se podnese krivična prijava protiv nepoznatih izvršilaca iz GU, zbog presude kojom trgovinski lanac “Tuš” od grada potražuje oko milion evra.

U međuvremenu, grad Vranje postigao je dogovor sa slovenačkim trgovinskim lancem „Tuš“ da se dug po presudi u sporu oko nerealizovanog ugovora isplati u šest mesečnih rata.

Prvostepena presuda doneta je pre dve nedelje, a nakon sklopljenog sporazuma, presuda je postala pravosnažna.

Krivične prijave podnose se  zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršioci nesavesnim radom kao i nenamenskim trošenjem budžetskih sredstava izvršili krivično delo.

Portparol Gradskog veća Zorica Jović navela je da je mnogo toga u slučaju “Tuš” sporno.

- Sporna kompletna procedura, od potpisivanja ugovora, pa sve do predviđenih rokova koji su morali da se ispoštuju.

Gradsko veće je jednoglasno je donelo odluku da se podnese krivična prijava protiv nepoznatih izvršilaca iz GU, zbog toga što je grad Vranje doveden u ovakvu situaciju
- rekla je Jovićeva.

Spor sa trgovinski lancem “Tuš” je nastao nakon što je 2007. godine postignut dogovor o korišćenju zemljišta kod nekadašnje fabrike „Koštana“, što je najavljivano kao “posao veka”.

Na ime uređenja tog zemljišta, Slovenci su Gradu uplatili 122,7 miliona dinara, sa obavezom plaćanja mesečnog zakupa od 140.000 dinara.

Međutim, zbog nedostatka sredstava, posao nije ni počeo da se realizuje, pa je “Tuš” zatražio svoj novac nazad sudskim putem.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: