SNS vs SPS: Ko stvarno dovodi TURKE u Vranje?

Lokalne vesti - Sreda 04.11.2015 - 13:39

Generalni sekretar Gradskog odbora SNS u Vranju Goran Đorđević optužio je lokalnu vlasti i SPS da nesmotrenim potezima ugrožavaju višemesečne pregovore koje predstavnici naprednjaka u Vladi Srbije i Ministarstvu privrede vode sa stranim partnerom u vezi sa jednom velikom investicijom u Vranju.

Ko dovodi Turke: Đorđević i Antić FOTO OK Radio Ko dovodi Turke: Đorđević i Antić FOTO OK Radio

Iako Đorđević ne izgovara ime potencijalnog ulagača, jasno je da misli na tursku kompaniju „Weibo group“ čiji dolazak ovih dana na sva zvona najavljuju socijalisti namećući se javnosti kao nezaobilazni pregovarači za stolom jer je lokalna vlast u njihovim rukama.

Turci, prema nekim najavama, treba da investiraju u Vranje više stotina miliona evra.

Đorđević optužuje socijaliste da pokušavaju da politički profitiraju na ovoj priči kiteći se tuđim perjem.

-  Svi iz SPS i vlasti koji daju izjave o dolasku nekakve kompanije u „Jumko“ i Slobodnu zonu Vranje nemaju nikakve dodirne tačke sa time, niti su pregovarali sa nekim ino-partnerom.

Pregovori postoje, ali ne idu preko njih već na tom projektu već šest mesec po nalogu premijera Aleksandra Vučića rade njegov kabinet, Ministarstvo privrede i državni sekretar Dragan Stevanović.

Sad kad smo u završnoj smo fazi pregovora, pojavljuju se odjednom socijalisti koji hoće da pokupe jeftine političke poene - kaže Đorđević.

On postupke socijalista i aktuelne vlasti u Vranju, gradu gde su naprednjaci u opoziciji, oštro osuđuje i kaže da su sve njihove izjave o dolasku nekakve kompanije u Vrasnje date medijima u „politikantske svrhe“.

- Toliko vremena pregovaramo i sad se pojavljuje neko ko sve to ugrožava i nanosi štetu gradu. Mi smo sve vreme radili u tišini, nismo se hvalili, niti pokušavali da sebi pripišemo bilo kakve zasluge.

Sada ljudi koji dolaze iz lokalnog političkog mulja pokušavaju da se kite tuđim perjem. To nije fer ni prema nama kao političkim takmacima, a ni prema građanima - smatra Đorđević.

Gradonačelnik i šef socijalista Zoran Antić kaže da ne želi da komentariše „bilo čije budalaštine“.

Navodi da je u javnosti istupao kao predstavnik lokalne vlasti, nezaobilaznog pregovarača u bilo kojim pregovorima za investiranje na području grada.

- Trudio sam se da i po ovom pitanju imamo korektan stav, uvažavajući pozicije Vlade Srbije u kojoj, uz SNS, sedi i moja stranka.
Nismo se mi kitili tuđim perjem, niti smo sebi, a ni bilo kome drugom pripisivali zasluge.

Samo sam kazao da se radi o projektu širih, međunarodnih razmera u kome kao partneri učestvuju Vlada, investitor, mi kao lokalna samouprava u delu proširenja Slobodne zone Vranje što je naš deo posla u pravcu stvaranja uslova da investitor dođe - kaže Antić.

Gradonačelnik odbacuje i pomisao da je lokalna vlast faktor koji ometa pregovore sa inostranim partnerom.

- Najpre, Đorđević sigurno sa njima nije pregovarao, tako da izgleda da se on kiti tuđim perjem. To su pregovori koji se odvijaju na nivou države, pregovara Vlada.

Mi smo od Uprave slobodnih zona dobili instrukcije šta da je deo posla naše lokalne samouprave i po tome postupamo - navodi Antić.

Inače, poslednjih dana sve se više govori da će se ulaganje turske kompanije „Weibo group“ ograničiti samo na „braunfild“ inevsticiju, odnosno da će oni organizovati proizvodnju samo u postojećim pogonima „Jumka“, te da navodno odustaju od izgradnje nove fabrike.

Turci su u memorandumu o razumevanju sa Vladom Srbije u startu izrazili želju da u Vranju dobiju 124.000 kvadrata zemljišta i hala za organizovanje proizvodnje tekstila.

Uposlili bi oko 6.000 radnika i godišnje izvozili robu u vrednosti 200 miliona evra.  

„Weibo group“ ima dvadesetogodišnju reputaciju u svetskoj tekstilnoj industriji sa desetak fabrika i preko 12.000 zaposlenih u zemljama Azije.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: