SOS: Država da poštuje svoje zakone

Lokalne vesti - Sreda 08.03.2017 - 22:33

Povodom ženskog praznika, 8. marta, koji se slavi samo u čitavoj Evropi slavi samo u Srbiji, aktivistkinje i aktivisti SOS na šetalištu u centru Vranja organizovali su uličnu akciju “Solidarno za prava žena - Solidarno STOP nasilju nad ženama”.

Sa akcije SOS-a u Vranju FOTO Promo/SOS Sa akcije SOS-a u Vranju FOTO Promo/SOS

- Ove 2017. godine mnoga prava žena i ovde u Vranju su još uvek daleko od priznavanja i prave jednakosti, na šta želimo da upozorimo i mi ovom akcijom ovde na jugu Srbije, kojom solidarno podržavamo i pridružujemo se borbi aktivistkinja za ljudska prava žena koje su izašle na ulice u Beogradu, u preko 30 gradova u Srbiji i milionima žena širom sveta - kaže se u saopštenju SOS-a.
 
Ipak, ova organizacija opominje i na realnost, bitno drugačiju od dokumenata, ša su tako „i žene u Vranju kao pre više od sto godina na marginama društva.

 U SOS-u opominju da i u Vranju više od 50 odsto stanovništva čine žene, koje su manje plaćene za isti rad nego  muškarci, koje teže dolaze do posla ali ga lakše i gube.

- U našem gradu nema dovoljno žena na mestima odlučivanja, gde je realna moć i gde se donose odluke koje utiču na živote građana. Gradonačelnik Vranja, njegovi zamenici i pomoćnici su muškarci;

Politička prava žena su nejednaka – u Vranju na čelu političkih partija nije izabrana ni jedna žena, minimalan broj žena je u organima političkih partija;

Nasilje je najveći problem sa kojim su žene suočene - svaka treća žena iskusi fizičko, psihičko ili seksualno nasilje, Veliki broj žena i dece su i danas žrtve porodičnog nasilja (SOS telefon Vranje u 2016. godini je primio 191 poziv; 131 žena je tražila pomoć zbog nasilja u porodici, u partnerskim odnosima, zbog diskriminacije u porodici, u društvu...)
- piše u saopštenju SOS-a.

Na kraju svog saopštenja SOS se okreće i primerima iz prakse, pa organizacija traži traži da u budućem radu Osnovno Javno tužilaštvo u Vranju višemesečno proganjanje i pretnje, lomljenje stakla na kući u kojoj stanuje jedna žena,  ne kvalifikuje kao ugrožavanje sigurnosti.

- Nedopustivo je da za ovakav vid kontinuiranog nasilja nad ženom OJT napravi Sporazum o prihvatanju krivičnog dela sa počiniocem krivičnog dela - kaže se u saopštenju.

- Tražimo da odmah prestane dvogodišnje institucionalno nasilje Osnovnog suda i CSR  Vranje nad nezaposlenom samohranom majkom S. Đorđević  iz Vranja u njenoj borbi sprovođenja izvršne odluke o starateljstvu svog maloletnog deteta.

SOS telefon Vranje poseduje poravnjanje države Srbije i jedne majke sa juga Srbije pred Međunarodnim sudom u Strazburu iz  2008. godine, kojim je isto ponašanje institucija utvrđeno kao kršenje osnovnih prava majke i deteta, koje je država Srbija platila 10.000 eura.

Sudska praksa postoji, zašto je pojedinci u intitucijama ignorišu?
- pitaju u SOS-u.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: