SOS: Ne ubijajte žene!

Lokalne vesti - Četvrtak 21.05.2015 - 13:01

U Vranju je od početka godine u porodičnom nasilju ubijena jedna, a prethodne godine u Pčinjskom okrugu stradale su tri žene, pokazuju statistike.

sa ulicne akcije SOS telefona u Vranju FOTO: T.Stamenkovic sa ulicne akcije SOS telefona u Vranju FOTO: T.Stamenkovic

Prema oceni dobrih poznavalaca problematike nadležne institucije pod hitno moraju svojom reakcijom da zaustave dalja ubijanja žena žrtava porodičnog nasilja.

Odbor za ljudska prava  Vranje, SOS telefon u četvrtak je simbolično u pet minuta do 12 sati u centru grada na šetalištu organizovao akciju kako bi se setili žena koje su ubili muški partneri i članovi porodice.

- Tražimo bržu i efikasniju reakciju odgovornih u institucijama države koje ne čine dovoljno da ubistva žena budu zaustavljena.

Ovom  akcijom pružamo podršku skupu u Beogradu koji istog dana organizuju Mreža Žene protiv nasilja, Autonomni ženski centar i Žene u crnom – kazala je Miroslava Despotović iz Odbora za ljudska prava.

U okviru akcije građani su potpisivali peticiju pod nazivom “Kviz u kome svi dobijamo” za predlog Ministarstvu unutrašnjih poslova, da po uzoru na mnoge evropske zemlje, u Zakon o policiji uvede mere udaljavanja nasilnika iz stana i zabranu kontaktiranja sa žrtvom na 14 dana.

Predlog se oslanja na Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Predlog o izmeni Zakona o policiji je pokrenulo oko 30 ženskih članice Mreže Žene protiv nasilja  i Autonomni ženski centar.

Od početka godine u Srbiji je ubijena 21 žena od strane partnera ili muških članova porodice! Samo u prethodna tri dana ubijeno je sedam žena.

Svakom od ubistava prethodilo je kontinuirano muško nasilje.Kako prenose mediji, više od polovine ubijenih žena prijavljivale su nasilje policiji i centru za socijalni rad, a jedanest od 21 žene ubijeno je vatrenim oružjem.

Da su prijave nasilja uzete ozbiljno, da su nasilnici adekvatno i na vreme kažnjavani, da im je oduzeto oružje, da su tužilaštvo i pravosudni sistem efikasniji, da je urađena procena rizika od nasilja po život žene, da je nasilnik zadržan u pritvoru, da je nakon prvog incidenta udaljen iz kuće, ubistva bi bila sprečena, ukazuju u Odboru za ljudska prava u Vranju.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: