Sprema li se "crni socijalistički utorak"?

Lokalne vesti - Petak 11.04.2014 - 01:23

Prvi dan po Đurđevdanu, 7. maj, mogao bi da označi i kraj vladavine SPS-a u Vranju, duge 24 godine.

Skupština grada: Ko će prevagnuti? Skupština grada: Ko će prevagnuti?

Toga dana pada se poslednji rok za održavanje sednice Skupštine grada, nakon tromesečne pauze.

Ako do nje ne dođe, sadašnji saziv parlamenta biće raspušten, a gradom će do izbora upravljati privremena uprava, koju postavlja vlada Srbije.

Naravno, mnogo toga zavisiće od sastava nove vlade, ali je već sada jasno da ta vlada neće ni u kom slučaju u dovoljnoj meri biti socijalistička.

Ta situacija probudila je ovdašnje apetite, uz malu vranjsku specifičnost - ovdašnja glavna politička snaga, SNS, kao da i ne zna baš šta bi sa tolikom silom i popularnošču radila, pa SPS još uvek suvereno vlada, iako ima, priča se, samo 12 svojih ličnih od 65 odbornika.

Kako to socijalistima uspeva i do sada nije bilo mnogo jasno, ali se čini da su svi lokalni akteri već pogubili živce i da žele da „crvenima“ vide leđa.

Da se nešto opasno kuva moglo se videti prošlog četvrtka, kada je „Haremluk“ bio pun pripadnika raznih stranaka, u živoj međusobnoj raspravi.

Najpre su se u toj kultnoj kafani sreli predsednik „Simpa“ Dragan Tomić i gradonačelnik Vranja Zoran Antić („zvao me je da se vidimo“).

Pre toga, Tomić je u susednoj prostoriji imao sastanak sa poverenicima SNS-a („on je nama direktor, imamo mi šta da pričamo ceo dan“).

E sad, upućeni kažu da do susreta dveju suprostavljenih političkih opcija uopšte nije došlo, ma koliko Tomić na tome insitirao.

Onda se za vikend čaršijom proneo glas da SNS okuplja vojsku protiv socijalista, i da je u tom cilju obavio niz razgovora sa zainteresovanim strankama - URS-om, NDS-om, LDP-om i Jedinstvenom Srbijom.  

Iako ovu informaciju gotovo svi demantuju, ipak se iz njihovih reakcija može doći do zaključka da se nešto ozbiljno kuva.

- Ne, nismo se viđali za vikend, u nedelju je padala kiša. Jedinstvena Srbija otorena je za razgovore sa svim strankama - kaže šef JS-a u Vranju Dejan Manić.

On u gradskoj skupštini ima četiri svoja odbornika u okviru koalicije SPS - JS - PUPS - SDPS, u kojoj „penzioneri“ imaju tri, a Ljajićevci jednog odbornika. Sve u svemu, prema tumačenjima političkih komentatora, SPS ima samo svojih odbornika između 12 i 15.

Spremni na razgovore su i u URS-u, koji imaju ukupno 10 svojih odbornika i čvrsto ih drže.

- Ima neformalnih kontakata, stalnih, ali ništa zvanično. Očekujemo neku zvaničnu inicijativu, pa da vidimo u kom smeru će ići priča - kaže predsednik lokalnog odbora URS-a Uroš Trajković.

Sa naprednjacima je razgovarao i Igor Andonov, šef vranjskog odbora NDS-a, mada ni on to ne želi javno da prizna.

- Videćemo kako će biti napravljena vlada. SPS možda ima neke šanse na opstanak ovde ako ostanu u Vladi. Ali, nije neobično da lokalna vlast koje nema u Vladi bude u podređenom položaju u odnosu na druge.

Očekujem preletanja mnogih odbornika, haos u Skupštini, a onda ćemo videti - kaže Andonov.

Gradonačelnik Vranja i prvi gradski socijalista Zoran Antić najpre kaže da je ta stranka svoj legitimitet stekla na izborima 2012. godine.

Po njemu, normalno je da su naprednjaci ovde "dobili krila", ali im za ozbiljniju akciju treba i legalitet.

- Ne očekujem nikakve opstrukcije rada gradske vlasti. Kad neko drugi bude imao većinu, ja ću to prvi obznaniti. Ali, kako će zaista biti, videćemo - kaže Antić.

Socijalisti su imali sastanak svoje odborničke grupe kome su prisustovali gotovo svi odbornici stranke (jedan bio odsutan), i na kome je, prema Antićevim rečima,  pokazano jedinstvo, „uprkos pretnjama koje dolaze sa raznih strana“.

Sličnu priču ima i Branimir Stojančić, šef IO GrO SPS-a, koji kaže da nema ni govora o nekakvim kadrovima „Simpa“ koji bi za ljubav te firme promenili partijski dres.

- Mi imamo dva čoveka iz „Simpa“ među odbornicima, i svi su čvrsto uz nas, tako da ne očekkujemo nikakva iznenađenja na Skupštini zakazanoj za utorak, 15. april.

Mi imamo stabilnu većinu od 41 odbornika, a bez DS-a većinu od 33-34 odbornika. Oni prete sedmorici naših ljudi, pre svega otkazima, ali im to neće proći - kaže Stojančić.

Jedini ozbiljan koalicioni partner socijalista, DS, ima pa svoju muku.

- Zvanično nismo imali razgovore ni sa kim o prekomponovanju većine. Sve je do SNS-a, ali mislim da oni nemaju jasno profilisanu ideju šta i kako dalje.

Videćemo šta će na kraju od svega ispasti - kaže Goran Stefanović, predsednik OkO DS-a.

Jedan od poverenika SNS-a za Vranje Goran Nikolić potvrdio je da ima interesovanja nekih odbornika da pređu u SNS, jer je nakon rezultata izbora jasno da vladajuća većina na lokalu nema legitimitet za vršenje lokalne vlasti, jer je „svima jasno kome su građani Vranja dali poverenje“.

- Mi razgovoramo sa svima (svim partijama ali i našim odbornicima) obzirom da se od SNS-a  kao najače političke opcije u republici ali i na lokalu najviše i očekuje - kaže poverenik SNS-a u Vranju Goran Nikolić.

Opozicija, izgleda, nema jasan plan, mada se po nešto može naslutiti. SNS muku muči sa kadrovima, i ljudi koji su trenutno predstavnici te stranke u skupštini grada nisu ono što toj stranci treba.

Zato SNS sada ne želi da preuzme vlast, nego traži većinu kako bi zaustavila rad Skupštine i izazvala uvođenje privremnih mera i raspisivanje vanrednih izbora.

A izbori na kojima SPS neće ići sa pozicije vlasti je ono što gotovo svi priželjkuju. Kako će se stvari dalje odvijati zavisi pre svega od SNS-a.

Mnogi su spremni da im se priključe, ali izbori nisu za sve njih podjednako dobra varijanta. Socijalistička tvrđava svakako je dobro uzdrmana, ali se sa njima, istorija je to više puta pokazala, nikad ne zna.

Može li se ovde ponoviti već više puta viđena situacija: SPS neće pasti samo zbog tooga što nema ko da ga sruši? Ili ćemo ipak, posle toliko godina, na delu videti nezamislivo?

Saša Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: