SPS SURDULICA: Važe li zakoni za Bosketa i naprednjake?

Lokalne vesti - Petak 13.03.2015 - 11:38

Vranje - Reagujući na izjave koordinatora SNS-a za Pčinjski okrug, državnog sekretara Dragana Stevanovića, da je SNS „zapošljava i tek će zapošljavati“ u Surdulici, OO SPS-a Surdulica izneo je niz zanimljivih detalja iz poslovanja nekih tamošnjih firmi pod kontrolom SNS-a.

Deo fakture kojim OO SPS Surdulica dokazuje svoje tvrdnje Deo fakture kojim OO SPS Surdulica dokazuje svoje tvrdnje

Ocenjujući da je ovakva Stevanovićeva izjava „osiona, bahata i diskriminatorska“, surdulički socijallisti u svom saopštenju navode da „imaju obavezu da javnosti objasne šta se iiza nje krije“.

- Za naprednjake u Surdulici ne važe mere štednje Vlade Srbije i zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Dok bez posla treba da ostane preko 5.000 radnika, koji idu na ulicu iz 188 preduzeća koja odlaze u stečaj, u isto vrme, u organizaciji Stevanovića i Petrovića (direktor VH, p.a.), u „Vlasinskim hidroelektranama“, izmišljaju se radna mesta i pumpaju se fiktivni radni sati.

Posao u „Vlasinskim hidroelektranama“ ne dobija se preko janog konkrusa ili po stručnosti, već preko partijske knjižice SNS. Ko će dobiti posao odlučuje se u Opštinskom odobru SNS u Surdulici i to ponosno priznaje i državni sekretar Stevanović.

Samo u januaru mesecu ove godine članovi SNS i njihova uža familija fiktivno su napumpali 5.061 sat radnog angažovanja u „Vlasinskim hidroelektranama“. Za to vreme nije napravljen novi proizvod niti je stvorena neka nova vrednost. Sami radnici se hvale da nemaju posla, da nemaju čak ni gde da sede i da platu primaju za nerad, jer im je to omogućio gospodin Boske - kaže se u saopštenju SPS-a Surdulica.

U saopštenju se dalje navodi da u Hidroelektranama posloje i „poslovi arhiviranja i skladištenja dokumentacije“, kao i poslovi „sređivanja, ažuriranja i čuvanja tehničke dokumentacije i stručne literature“.

Kako SPS navodi, pored navedenih poslova, u zapisniku o pruženim uslugama, piše da su radnici u mesecu januaru izvršili „administrativne, finansijske i druge poslove u vezi sa pružanjem usluge u oblasti rekreacije, kulture i sporta“.

Zapisnik je potpisao direktor „Vlasinskih hidroelektrana“ Boban Petrović tako da samo on i Dragan Stevanović Boske mogu da objasne kakve veze imaju „rekreacija, kultura i sport“ sa delatnošću preduzeća koje se bavi proizvodnjom električne energije.

- Svaki sat sedenja u preduzeću fakturiše se 501 dinara sa PDV, pa je tako januarski račun za angažovanje 31 radnika koštao je građane Srbije 2,5 miliona dinara.

Zato će do kraja godine fiktivno naprednjačko „arhiviranje“, „rekareacija“ i socijalni mir u „Vlasinskim hidroelektranama“ koštaće građane Srbije najmanje 30 miliona dinara.

Nisu Dragan Stevanović i Boban Petrović otvorili nova radna mesta, nego su ta radna mesta veštački izmislili o trošku građana Srbije. Ova dva „vrhunska eksperta“ za ekonomski razvoj južne Srbije su osmislili način na koji će da prevare premijera Aleksandra Vučića, Vladu, Skupštinu i MMF - ocenjuje se u saopštenju SPS-a.

Podsećajući da je Skupština Srbije 6. decembra 2013. godine usvojila Zakon o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, kojim je privremeno zabranjeno novo zapošljavanje u javnim sektoru do kraja 2015. godine, SPS ocenjuje da za „bahate Stevanovića i Petrovića ne važe zakoni, ne važe mere Vlade, ne važe sporazumi sa MMF“.

Surdulički SPS zatim otkrivva da je PD „Hidroelektrane Đerdap“ d.o.o. raspisalo je u novembru 2014. godine javnu nabavku velike vrednosti za „Usluge angažovanja radnika na poslovima sporta, rekreacije, kulture i opštih poslova za potrebe HE Đerdap iz Kladova“.

Ugovor je dodeljen preduzeću „Đerdap usluge“ a.d. iz Kladova 16. decembra prošle godine i odnosi se i na „Vlasinske hidroelektrane“.

Prema ovom ugovoru, kako navodi SPS, 150 radnika angažovanih preko „Đerdap usluga“ a.d. radiće za „HE Đerdap“ i to na lokacijama u Beogradu, Požarevcu, Kladovu, Negotinu, Surdulici i Pirotu. Ovakvo zapošljavanje 150 posebno odabranih naprednjaka koštaće „HE Đerdap“ i građane Srbije 102, 79 miliona dinara za godinu dana.

- Formalno ovo su „nevidljiva“ radna mesta u javnom sektoru, jer se knjigovodstveno vode kao nabavka kadrovskih usluga.

Ovo je samo jedan primer kako državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović sprovodi reforme i razvija privredu u opštinama južne Srbije.

Žalosno je što takav čovek predstavlja Surdulicu u Vladi Republike Srbije i bruka celu Vladu i premijera Vučića. Zato su građani Surdulice 2008., 2012. i 2014. godine na izborima rekli šta misle o Draganu Stevanoviću.

Građani Surdulice očekuju da će policija i tužilaštvo, u sklopu borbe protiv korupcije koju vode Vlada i premijer, hitno pokrenuti istragu u vezi sa poslovanjem u „Vlasinskim hidroelektranama“.

Ostaje nam da verujemo da je pravda jednaka za sve i da će se iz tužilačke fioke u Vladičinom Hanu izavaditi svi predmeti, bez obzira na stranačku i nacionalnu pripadnosti.

To što je javni tužilac Danijela Trajković porodična prijateljica Bobana Petrovića i što joj je neformalni šef Dragan Stevanović Boske, ne znači da zakoni ove države ne važe za „Vlasinske hidroelektrane“ - zaključuje se na kraju saopštenja OO SPS-a Surdulica.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: