Srbi sa juga traže popis stanovništva

Lokalne vesti - Petak 26.06.2015 - 09:50

Vranje - Srpska udruženja na jugu Srbije protive se nameri države da broj stanovnika opština Bujanovac, Preševo i Medveđa utvrdi procenom.

zgrada opstine Bujanovac FOTO: A.Stojkovic zgrada opstine Bujanovac FOTO: A.Stojkovic

Kako su prenele Večernje novosti, u njima smatraju da do pouzdanog broja žitelja ove tri opštine može da se dođe samo objektivnim popisom, i to uz korišćenje prijave boravka kao osnovnog kriterijuma.

Srbi okupljeni u nekoliko lokalnih organizacija iz Bujanovca plaše se da će se zloupotrebe ponoviti i da država i dalje neće raspolagati relevantnim podacima o demografiji ovog dela Srbije.

- U Bujanovcu sigurno ne živi 23.631 Albanac, koliko je navodno prebrojano na popisu 2002. godine - kaže Svetislav Veličković iz bujanovačkog Odbora za ljudska prava.

Odbor za ljudska prava podseća da na jugu postoje albanska sela koja na papiru imaju više hiljada stanovnika, od kojih većina živi u inostranstvu.

Takvo je, navode u Odboru, i selo Grabovac, gde je od 90 dece po papirima rođene u ovom mestu, čak 87 na svet došlo u inostranstvu.

Nehajnim odnosom države prema prijavama boravka stvorena je pokretna glasačka mašina, koja se kreće jugom Srbije, Kosovom i Metohijom, kao i Makedonijom.

Ogromna nesrazmera između zvaničnih podataka i realnosti jedan je od razloga što su se Srbi iz Bujanovca pismeno obratili premijeru Aleksandru Vučiću. Predsednika Vlade oni su upozorili da će biti moguće zloupotrebe najavljene procene broja stanovnika, kao i to da godinama raste broj fiktivnih Albanaca.

Procenu broja stanovnika juga Srbije, kako je najavljeno, uradiće stručnjaci na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku.

Tim međunarodnih eksperata, koje su angažovale ambasade SAD i Velike Britanije i Delegacija EU u saradanji sa OEBS, već je usvojio i metodologiju prema kojoj će biti određena populacija tri opštine na jugu.

Tako dobijena procena biće korišćena umesto netačnih podataka iz popisa 2011. godine, pišu Novosti.
 

Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: