Srbija dužna da isplati rezervistima iz Vranja 6,7 MILIONA EVRA

Lokalne vesti - Četvrtak 07.05.2015 - 11:35

Vranje - Sud za ljudska prava u Strazburu doneo je presudu kojom se Srbija obavezuje da ratnim veteranima isplati nadoknadu štete zbog diskriminacije po osnovu teritorije.

Sa jednog od protesta rezervista foto V.C.S. Novosti Sa jednog od protesta rezervista foto V.C.S. Novosti

Takva informacija pojavila se u medijima, ali još uvek nije i zvanično potvrđena. U Pčinjskom okrugu, prema nezvaničnim podacima, oko 3.000 rezervista zatražilo je pravdu pred sudom zbog te diskriminacije.

Svako od njih bi trebalo da dobije po 269.000 dinara. To znači da bi u Pčinjski okrug iz Republike trebalo da se slije oko 807 miliona dinara ili oko 6,7 miliona evra. Samo advokati uzeće od 600.000 do milion evra po osnovu zastupanja, pod uslovom da svoje usluge naplaćuju najmanje 10 odsto od vrednosti spora.

– Dakle, svi oni koji su bili mobilisani za vreme NATO bombardovanja 1999. godine bili su na spisku za isplatu ratnih dnevnica. Za starešine, po sadašnjim cenama, dnevnice su bile 2.000, a za vojnike 1.000 dinara.

Dnevnice su se tada isplaćivale sa zakašnjenjem od meseca dana. Kad je sve završeno, ljudi su otišli kućama i zaboravili na te dnevnice. Posle godinu i dve, oni su se dosetili i tužili vojsku za neisplaćene dnevnice.

Nekima je uplaćeno 15.000, nekima 20.000, nekima 30.000 dinara, u zavisnosti od toga ko je kad mobilisan. Negde 2008. godine, dakle posle devet godina, u Prokuplju su se dosetili da tuže i traže kamatu od trenutka prestanka rata do tada.

U 30 do 40 slučajeva zastupnici vojske nisu dolazili na suđenja, pa su presude donošene u odsustvu. Isplaćeno im je nešto višeod 200.000 dinara, a onda su se pobunili ostali rezervisti po Srbiji – kaže advokat Miroslav Nešić koji je od početka bio uključen u celu priču.

On dodaje da je nakon pobune ostalih veterana, tadašnja Vlada Srbije donela Uredbu kojom se nalaže isplata tog iznosa samo rezervistima iz Topličkog okruga.

– E tu je nastao još veći problem, diskriminacija po osnovu teritorije. Napravljena je čista politička priča, jer su igrom slučaja tada bili raspisani i lokalni izbori.

Ti iznosi koji su ljudima isplaćivani nemaju nikakve veze sa dnevnicama. Po tome, ispada da su ratovali 200 dana, a ne 90.

Sud uopšte nije uzeo u obzir zastarelost potraživanja, ali su uradili šta su uradili i nije bilo mogućnosti povratka. Ta odluka je bila potpuno politički motivisana, da bi se dobili izbori u Prokuplju, što se i dogodilo.

Onda su Nišavski i ostali okruzi tužili i došli do Strazbura zbog diskriminacije. Sud u Strazburu je pitao Vladu Srbije po kom osnovu je samo rezervistima iz Topličkog okruga omogućeno da dobiju taj novac, a ostalima nije?

Oni su odgovorili da je to, navodno, po osnovu socijalne ugroženosti područja, te da je to vrsta socijalne pomoći. Onda su ostali rezervisti našli isplatne listiće u kojima piše da je taj novac Prokupčanima isplaćen po osnovu ratnih dnevnica.

Sud u Strazburu je doneo odluku da Republika svim rezervistima treba da isplati odštetu zbog diskriminacije – objašnjava Nešić.

On dodaje da je Pčinjski okrug najmanje oštećen, jer su rezervisti dobili dnevnice i većina njih je dobila i razliku u dnevnicama.

Njegov kolega, advokat Mladen Vasić kaže da tužbi iz Vranja zbog diskriminacije ima i pred ovdašnjim Višim sudom.

– Ne znam tačno koliko rezervista ima, a koliko njih je tužilo, ali se sećam podatka iz 2002. godine da je svoja prava zatražilo, po mojoj nekoj proceni, oko 3.000 rezervista.

Sud u Strazburu nije odlučivao da li rezervistima treba da budu isplaćene dnevnice ili ne, kako mnogi misle, već je samo sagedavao da li je Republika Srbija izvršila diskriminaciju donošenjem Uredbe 2008. godine.

Svi građani su jednaki pred zakonom, te je s toga država dužna da svima isplati ono što im duguje. Da je došlo do kršenja zakona od strane Vlade Srbije, najpre je konstatovala poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, a onda je slučaj došao do sudova – kaže Vasić.

Pravni zastupnik oko 700 vranjskih ratnih veterana Goran Stefanović rekao je da su veterani spremni da slučaj isteraju do kraja.

– Prekršen je Zakon o zabrani diskriminacije koji konstituiše i ustanovljava poverenika za ravnopravnost. On je utvrdio da je u postupku došlo do diskriminacije i taj akt postoji u svim postupcima pred nadležnim sudovima.

Naš državni organ konstatuje da je došlo do diskriminacije učesnika rata sa teritorije Pčinjskog okruga i to je ozbiljan argument.

Mi ćemo se boriti do kraja, naravno sa klijentima koji mogu da finansiraju takve postupke – rekao je Stefanović.

Inače, postupci pred Osnovnim sudom vezani za ratne dnevnice i nematerijalne odštete bili su „zamrznuti“ u iščekivanju odluke Evropskog suda. Ti predmeti su prebačeni pred Viši sud i procesi su još uvek u toku.

autor: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: