Srpska drama o KRALJEVSKOJ LJUBAVI

Lokalne vesti - Ponedeljak 30.05.2016 - 09:56

U Domu Vojske u Vranju, u nedelju je premijerno odigrana predstava “Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage”, koja je pripremljena u saradnji pozorišta “Bora Stanković” i Fakulteta umetnosti Zvečan.

Detalj sa premijere FOTO D. Ristić/OK Radio Detalj sa premijere FOTO D. Ristić/OK Radio

Reč je o diplomskoj predstavi dva mlada  glumca, Mihajla Stojkovića iz Vranja i Martine Kitanović iz Niša, studentima završne godine glume na Univerzitetu u Prištini sa privremenim premeštajem u Kosovskoj Mitrovici.  

Premijera je odigrana tačno na dan kada se pre 113 godina odigrao Majski prevrat, događaj koji je preokrenuo sudbinu Srbije na razmeđi vekova.

Komad se odigrava u noći između 28. i 29. maja 1903. godine, kada zaverenici ulaze na srpski dvor u potrazi za kraljem Aleksandrom Obrenovićem i kraljicom Dragom, koji su sakriveni u tajnim odajama, svesni da im se bliži sudnji čas.

U tim trenucima se odvija njihova lična drama, sudbinski isprepletena sa događajima koji su odredili i sudbinu Srbije.

To je priča o iskušenjima na koje je stavljena njihova ljubav, koje je bila i glavni razlog njihovog pogubljenja.

Mladi glumci su verno i prilično zrelo preneli na scenu tekst koji istorijske činjenice koristi samo kao polaznu osnovu za priču o ljubavi i ceni koja mora da se plati za nju.

Suvereno su vladali zahtevnim terenom duo-drame, svedene i jednostavne scenografije, koja na prvo mesto stavlja ličnu tragediju.

Predstava je rađena po motivima teksta Radomira Putnika, a dramatizaciju i adaptaciju teksta uradili su sami glumci, Mihajlo Stojković i Martina Kitanović.

Publika je dugim aplauzom pozdravila izvođenje predstave, identifikujući se sa likovima koji predstavljaju jednu tipično “srpsku dramu”.

- Ja sam želela da odbranim kraljicu Dragu od svih tih priča koje su kružile o njoj.

Jeste bila prevrtljiva i lažljiva, ali mislim da je iskreno volela Aleksandra, ne samo zbog toga što je bio kralj.

Desilo nešto što niko nije mogao da spreči i to je bila njihova, ali i velika srpska tragedija
– rekla je nakon premijere Martina Kitanović.

Mihajlo Stojković, muški deo glumačkog para, naglasio je da ih je u tekstu privuklo to što se radi o poslednjih sat vremena u životima likova koji su bili stvarni.

- Oni su pre svega bili obični ljudi koji su imali svoje istine, laži i svoju ljubav.

Verujem da je to između njih bilo iskreno i da su sve laži izrečene samo da bi se sačuvo taj njihov hibris, njihov brak koji je bio osuđen na propast.

Šekspir je pisao najveća dela o tragedijama engleskih kraljeva, a mi se ne bavimo dovoljno svojim, a imamo za to dosta materijala.

Mi smo želeli da zagrebemo malo dublje od površine, koliko smo bili u mogućnosti, i nadam se da smo u tome uspeli
– izjavio je Stojković.

Predstava “Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage” nastaviće svoj život na repertoaru pozorišta “Bora Stanković”.

Pored toga, biće odigrana i 7. juna u Studenskom gradu u Beogradu.

Martina Kitanović i Mihajlo  Stojković  su vranjskoj publici poznati iz predstava  “Klasni naprijatelj” i “Play Šekspir”, koje su bili  sastavni  deo kulturnog leta Vranja proteklih godina.

Stojković je sa kolegom sa klase Milanom Popovićem igrao i u predstavi “Ostrvo  prokletih”, koja je izvedena u amfiteatru na Pržaru, a koju je režirao njegov otac, vranjski glumac i novinar Saša Stojković.
 

    

    

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: