Šta se događa kada voda duže ključa ili proključa dva puta?

Zivot i stil - Utorak 08.09.2015 - 13:55

Kada se voda ostavi da predugo vri ili se više puta prokuvava, njene hemijske supstance se menjaju – na gore!

Prokuvavanjem vode menja se hemijski sastav vode. Foto: Thinkstock Prokuvavanjem vode menja se hemijski sastav vode. Foto: Thinkstock

Kuvalo za vodu je poslednjih godina sastavni deo većine domaćinstava. Mnogo puta se dogodi da prokuvate vodu, pa zaboravite da li ste to učinili, pa ponovo uključite kuvalo…

Naše bake su uvek sugovorile kako vodu koja se dugo kuvala za kafu, valja baciti pa sipati drugu. I one su znale da tu nešto ne valja….

Umesto da se rešite štetnih materija – dugim prokuvavanjem ili višestrukim prokuvavanjem povećavamo njihovu koncentraciju! Čak i zdravi minerali tako postaju štetni, poput kalcijuma koji onda dovodi do kamenaca u telu, kada se takva voda konzumira češće.

Evo šta se povećava prekuvavanjem i duplim prokuvavanjem vode:

Arsen

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da je najveća opasnost vodi za piće upravo arsen, koji dovodi do trovanja, problema sa probavnim organima, dijabetesom, neuropatijom, kardiovaskularnim bolestima, lezijama kože pa čak i do raka.

Nitrat

Visoka temperatura ih pretvara u nitrosamine, koji su kancerogeni– pogubni za jajnike, creva, bešiku, gušteraču, stomak, izaziva leukemiju…

Fluorid

Neka naučna istraživanja su potvrdila da flourid utiče na smanjenje neuroloških i kognitivnih funkcija, smanjenje plodnosti i koeficijenta inteligencije kod dece.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: