Starinski kuvar južne Srbije u Zagrebu

Lokalne vesti - Ponedeljak 17.10.2016 - 08:59

Vranje – „Starinski kuvar južne Srbije“ i kampanja za prikupljanje novca za njegovo štampanje predstavljeni su u Zagrebu na tamošnjoj Kraudfanding Akademiji.

Marija Janković u Zagrebu između Marija Janković u Zagrebu između "Laibacha" i Ramba Amadeusa; FOTO: Facebook

Ova knjiga recepata starih jela sa juga Srbije autorki Gordane Ristić iz Vranja i Marije Janković iz Beograda štampana je zahvaljujući kraudfanding kampanji, kao jedan od prvih projekata iz Srbije.

Kraudfanding je alternativni način osiguranja kapitala koji se sastoji u javnom predstavljanju različitih vrsta projekata, najčešće u početnoj fazi razvoja, u koje građani ulažu novac na temelju neposredne javne interakcije s nositeljem projekta i grupne ili individualne procene kvaliteta.

Ovakav način finansiranja projekata se poslednjih deset godina uspešno primenjuje na zapadu, a u zemljama regiona je tek u povoju.

Koautorka knjige Marija Janković kaže da je prikupljanje novca za štampanje “Starinskog kuvara južne Srbije” bio pionirski poduhvat u Srbiji, pa su morale da budu prevaziđene mnoge prepreke.

- Na ovom skupu u Zagrebu je predstavljena naša iskustva vezana za projekat, kao jedan od retkih uspešnih kampanja iz Srbije, a malo smo predstavili i naš kuvar.

Zajedno sa našim, predstavljene su i druge kraudfanding kampanje, kao što su projekat solarnog retro jedrenjaka Ramba Amadeusa i kampanja za prikupljanje novca za američku turneju grupe “Laibach”.

Ovakav način finansiranja projekata predstavlja budućnost i kod nas i na skupu je bilo mnogo korisnih priča i podrške za ljude koji se uključuju u ovakve poslove
– kaže Marija Janković.

Ona navodi da je iz pera i varjače autorskog dvojca u pripremi još najmanje jedan kulinarsko – izdavački projekat.

- Imamo ideju i za vojvođanski i balkanski kuvar, ali zbog naših ličnih obaveza i planova to malo sporije napreduje, jer je to ogroman posao i videćemo da li će to biti takođe finansirano putem kraudfandinga – navodi Jankovićeva.

Što se tiče „Starinskog kuvara južne Srbije“, usled velikog interesovanja prvo izdanje je rasprodato, a odnedavno je u prodaji drugo, sa manjim ispravkama.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: