Staro Vranje u NOVOM SVETLU

Lokalne vesti - Utorak 12.01.2016 - 22:24

U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju otvorena je izložba minijatura mladog slikara Nikole Stojanovića Stona, na kojoj su predstavljene slike sa motivima starog Vranja.

Treća izložba Stona Stojanovića FOTO D. Ristić Treća izložba Stona Stojanovića FOTO D. Ristić

Ovo je njegova treća samostalna izložba, a prva u ovom prostoru, na kojoj su izložena 64 rada nastala u poslednjih godinu dana.

 

Najveći deo izloženih dela je rađeno tehnikom ulje na platnu, ali je nekoliko njih rađeno i kombinovanim tehnikama, kao što je zanimljiva kombinacija kafe i tuša.


Kako je na otvaranju rekao Vladimir Ilić, stručni saradnik Galerije Narodnog univerziteta, Nikola Stojanović je autentični predstavnik vranjske slikarske škole, koji u svom radu neguje kulturu i tradiciju našeg grada.

- To se vidi na svim ovim minijaturama i one predstavljaju pravo osveženje za naš grad i njegovu umetničku scenu.

Sve ove slike su rađene špahtlom, što je vrlo zahtevno, u impresionističkom maniru, sa ispošćenom bojom, što daje novu dimenziju dobro poznatim motivima Belog mosta, Borine kuće i starih vranjskih ulica
– istakao je Ilić.

 

- Samim svojim pomalo prigušenim koloritom i celokupnom atmosferom, slike Nikole Stojanovića Stona oslikavaju našu sentimentalnost i prepoznatljivi vranjski melos, tako da se može reći da on svojim slikama nastavlja tradiciju vranjskih slikara koji promovišu naš grad i njegovu kulturu - rekao je na otvaranju Vladimir Ilić.


Za razliku od prethodnih radova, ovaj ciklus slika sadrži samo minijature, te je najveća slika dimenzija 35 puta 30, a najmanja 12 puta 15 centimetara.

 

- Ja slike velikog formata posmatram malo ozbiljnije i to je potpuno dugačija problematika za umetnika.

 

Smatram da su manji formati mnogo pogodniji za neka likovna istraživanja i kada se neka slikarska problematika savlada na minijaturama, to se sa većim uspehom može primeniti na slikama velikog formata - kaže Nikola Stojanović Ston.

 

 

Sve ove slike predstavljeju zapravo predloške za slike velikog formata i zametak neke buduće izložbe.

- Pokušao sam da motive starog Vranja, koji su do sada bezbroj puta obrađivani, malo ozbiljnije tretiram i produbim na neki svoj način.

 

Stojanović je odrastao u slikarskoj porodici i od malih nogu je bio okružen prepozatljivim motivima starog Vranja.

 

- Moj otac je takođe slikar, pa sam gledajući njega i njegove radove, i sam počeo da se bavim vranjskim prepoznatljivim  motivima, a verujem da su se njima bavili i ostali vranjski slikari.

 

Vranje je, kao uostalom i cela Srbija bogata istorijom i to je ono što mene zanima i privlači - podvlači Stojanović.

 

Ston ima zanimljiv odgovor na pitanje može li on da stotinama puta obrađenim motivima da nešto novo.


Ne verujem da u slikarstvu mogu da dam nešto novo, ali lični pečat svakog umetnika jeste sredstvo kojim on kroz motive sagledava sam sebe.

Ja zapravo kroz vranjske prizore slikam sebe, a motivi su manje važni
– rekao je Stojanović.

Nikola Stojanović Ston rođen je u Vranju 1987. godine, gde je završio osnovnu i srednju školu. Na Fakultetu umetnosti u Nišu diplomirao je 2012. godine u klasi profesora Đura Radonjića.

Učestvovao je na više grupnih izložbi, sa crtežima i slikama u Skoplju, Zagrebu, Ljubljani, kao i širom Srbije.

 

Ova izložba mladog slikara biće otvorena do petog  februara.

 

  

    

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: