Stavljena tačka: Nema odvajanja Doma zdravlja od ZC

Lokalne vesti - Četvrtak 22.06.2017 - 12:59

Nakon dugogodišnjih priprema i silnih peripetija u toku procesa odvajanja Doma zdravlja (DZ) iz sastava Zdravstvenog centra (ZC) Vranje, ovaj proces neće biti završen, a nezvanične informacije kažu da je i Ministarstvo zdravlja aminovalo ovakav rasplet.

Dom zdravlja ostaje u sastavu ZC Vranje FOTO: D. Ristić/OK Radio Dom zdravlja ostaje u sastavu ZC Vranje FOTO: D. Ristić/OK Radio

Iako je odvajanje Domova zdravlja i Opštih bolnica propisano zakonom još 2005. godine, taj proces u Vranju i jednom broju drugih gradova u Srbiji nije okončan, a po svemu sudeći, neće ni biti.

Vranje je jedan od poslednjih gradova u zemlji koji je pokrenuo ovu zakonsku obavezu 2009. godine, a proces su pratila politička trvenja i međustranačke razmirice.

Najveća prepreka okončanju postupka je veliki dug vranjskog DZ, koji bi, prema ocenama većine lokalnih rukovodilaca, u slučaju odvajanja prešao na teret lokalne samouprave.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama koje ima gradski većnik za zdravstvo Miroljub Stanković, sa zaustavljanjem procesa odvajanja saglasno je i Ministarstvo zdravlja.

- Mi smo dobili usmena uveravanja iz ministarstva da se one zdravstvene ustanove koje do sada nizu završile taj proces, neće ni odvajati.

Nemamo ništa napismeno, ali to je sasvim izvesno, jer je ta priča potpuno zaustavljena, uključujući i proces oko promene osnivačkih prava
– kaže većnik Stanković.

Stanković je oprezan u ocenjivanju da li je ovakav rasplet pozitivan za grad Vranje.

- U slučaju odvajanja, lokalna samouprava bi preuzela samo upravljačka prava i obavezu investicionog održavanja, a što se tiče dugova, nisam siguran da bi i njih morao da preuzme Grad.

Imamo primer i da je Grad preuzeo upravljačka prava nad Apotekarskom ustanovom, ali ne i njene dugove, ali sada nema smisla da pričamo u smislu „šta bi bilo kad bi bilo“
– kaže većnik Stanković.

Sa druge strane, pomoćnik gradonačelnika za zdravstvo Aleksandar Stajić smatra da je ovakav razvoj događaja dobra vest za lokalnu samoupravu.

- U našem okruženju, a i u drugim gradovima gde je proces odvajanja završen, pokazalo se da je takvo rešenje loše.

Po meni je stopiranje tog procesa najispravniji potez jer mi, kao lokalna sanouprava, nemamo mogućnosti da podnesemo toliki teret, naročito zbog vranjskog DZ koji ima ogromna dugovanja
– ocenjuje Stajić.

Ovakvo rešenje će morati da bude i zakonski regulisano, smatra Stajić i dodaje da očekuje da će i do sada odvojeni Domovi zdravlja biti vraćeni u sistem matičnih Zdravstvenih centara.

- Kada i kako će to biti zvanično regulisano ja ne znam, ali u potpunosti podržavam takvo rešenje – kaže Aleksandar Stajić.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: