STOJANOVIĆ: Veličković PRRIMITIVIZMOM odgovara na ISTINU

Lokalne vesti - Sreda 07.06.2017 - 07:30

Jovica Stojanović, predsednik Novog sindikata ZZJZ Vranje u svom najnovijem saopštenju reaguje na, kako kaže, neistine koje je na konferenciji za novinare izneo v.d. direktor ZC Vranje Dragan Veličković.

Stojanović FOTO D. Dimić/OK Radio Stojanović FOTO D. Dimić/OK Radio

U saopštenju se ističe da je Veličković, očigledno, potvrdio konstataciju sindikata o poražavajućem stanju zdravstva u Vranju, rekavši da je ZC Vranje „crna tačka zdravstvenog sistema zemlje“.

- Sve ostalo što je izneo se svelo se niz neistina, uz potvrdu njegove nesposobnosti za rešavanje problema i nedostatak bilo kakve vizije za izlazak iz ovakvog stanja.

Pokušao je da se opravda da za šest meseci v.d. stanja nije mogao da stvori „ambijent za napredak“, kriveći, po poznatoj mantri, prethodno rukovodstvo.

Podaci ga uveliko demantuju, pa javnosti duguje konkretne odgovore. Kako je iznos blokade narastao skoro pet puta za vreme njegove vladavine (100 miliona u odnosu na oko 20 milona dinara)?

I kako su dugovanja od oko 700 miliona, koje je zatekao, narasla na 1,1 milijardu dinara, kako je izjavio
– pita se Stojanović.

U saopštenju se konstatuje da je očigledno da Veličković ništa nije uradio na sanaciji stanja i normalizaciji poslovanja ZC Vranje, već je samo produbio i umnožio problem.

- Jedina „vizija“ mu je: „da će nagomilane brojne probleme ove ustanove morati da sistemski rešava Vlada Srbije“, što je prilično infantilan pristup za jednog menadžera, koji pledira da bude spasilac ugroženog lokalnog javnog zdravstvenog sistema.

Umesto iznošenja konkretnih mera koje će preduzeti, on se bavi verbalnom gimnastikom, kako „crna tačka zdravstvenog sistema zemlje“ funkcioniše normalno i da „pacijenti ne treba da brinu“, jer će ga oni koji su ga i zacrnili, odvesti u svetlu budućnost.

Kako funkcioniše ZC Vranje jasno je i vrapcima na grani, jer zbog nedostatka određenih lekova, ali i aparata (skener, mamograf, ultrazvuk, holter EKG...), koji su ili u kvaru ili ograničeno dostupni, pacijenti ne mogu da ostvare svoja prava.

Ali, gle čuda, takvi isti aparati sa njegovim privilegovanim kadrovima (neki su i u njegovom timu) sasvim dobro funkcionišu kod lokalne privatne prakse
– stoji u saopštenju.

Stojanović smatra da su Vlada i resorna ministarstva, kroz neselektivnu primenu mera budžetske konsolidacije na jugu Srbije, a pre svega kroz zabranu zapošljavanja, stvorili uslove za izneto poražavajuće stanje i dodaje da Ministarstvo zdravlja i Institut „Batut“ nisu poštovali sopstvene odluke niti propisane normative kadrova.

Stojanović konstatuje i da je Veličković svojim izjavama pokazao nepoznavanje hijerarhije u funkcionisanju zdravstvenog sistema, ne razlikujući savetodavnu i koordinativnu funkciju područnog ZZJZ u odnosu na sopstvenu odgovornost, odnosno rukovodilaca lokalnih zdravstvenih ustanova, čime je sam sebe diskvalifikovao za položaj koji sada zauzima.

- Nije ni čudo, jer mu ova funkcija predstavlja prvo rukovodeće radno mesto za koje ga je preporučila partijska pripadnost, a ne radno iskustvo i stručna biografija.

O svojoj odgovornosti i merama prema timovima izabranih lekara i stomatologa kojima je onemogućio normalan pristup i ugrozio pružanje zdravstvene zaštite u Domu zdravlja, na šta su pacijenti reagovali nasiljem prema zaposlenima, nije ništa rekao.

Pozivamo ga da preuzme odgovornost za svoje postupke iako sa time svakako treba da se pozabave i nadležna zdravstvena inspekcija, odnosno RFZO.

Pozivamo da odmah prestane i sa torturom prema zaposlenima koji dolaze kod nas po savete radi zaštite svog ličnog i profesionalnog integriteta, pruzrokovane njegovom ličnom nervozom i nesposobnošću da rešava goruće probleme u ZC Vranje
– stoji u saopštenju.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: