Štrajk advokata paralisao pravosuđe

Lokalne vesti - Petak 17.10.2014 - 11:50

Štrajk advokata koji traje punih mesec dana u potpunosti je blokirao rad vranjskog pravosuđa.

Smo tri suđenja za mesec dana štajka: Osnovni sud Vranje Smo tri suđenja za mesec dana štajka: Osnovni sud Vranje

Od početka protesta advokata samo u Osnovnom sudu u Vranju odloženo je 247 glavnih pretresa u krivičnim predmetima, 1.038 rasprava u parničnim predmetima i 17 u izvršnom postupku, saopštavaju iz ove institucije.

Održana su tri, a zaključena samo dva glavna pretresa.

Portparol Osnovnog suda Aleksandra Tošić  Arsić navodi da nekim  starim krivičnim predmetima preti nastupanje apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

- Kako ne bi povredili prava stranaka u postupcima u nadležnosti Osnovnog suda, zbog nemogućnosti da stranke angažuju advokate, koji bi štitili nihove interese, sudije su morale da odlažu pretrese, rasprave i saslušanja – kaže Tošić Arsić.

Prema njenim rečima  rad suda je otežan posebno u predmetima u kojima je odbrana obavezna.

Radi se o pritvorskim predmetima, porodičnim stvarima, krivičnim delima gde  su ostećena maloletna lica i gde je punomocnik obavezan.

Suđenje je prema rečima portparolke Osnovnog suda u Vranju moguće u svim onim situacijama kada to stranke prihvate bez prisustva  angažovanih advokata, ili nemaju angažovane advokate i kada Zakon ne predviđa obaveznu odbranu.


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: