SUBNOR: PARTIZANI jedini antifašisti ovde!

Lokalne vesti - Utorak 04.07.2017 - 14:54

Na spomen-kosturnici palim rodoljubima u Drugom svetskom ratu na Šapranačkom groblju u Vranju u utorak je obeležen 4. jul, Dan borca.

Sa svečanosti na Šaprancu FOTO SUBNOR Vranje Sa svečanosti na Šaprancu FOTO SUBNOR Vranje

U obeležavanju ovog datuma učestvovala je delegacija grada Vranja, koju je predvodio potpredsednik Skupštine grada Gradimir Jovanović, zatim delegacija Policijske uprave Vranje na čelu sa načelnikom Igorom Živkovićem, delegacije udruženja penzionera i vojnih penzionera i GrO PUPS-a.

Delegacije su polaganjem venaca i cveća na spomen-kosturnicu poginulim borcima, odali počast svim borcima antifašističkog pokreta ovog kraja.

Ovom svečanošću istovremeno je obeležen i još jedan istorijski datum, 7. jul, dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu.

Miodrag Marković, Predsednik komisije za informisanje i izdavačku delatnost vranjskog SUBNOR-a, govorio je o značaju antifašističke borbe i negovanju slobodarskih tradicija u sadašnjem vremenu.

-  Mi se zajedno moramo boriti i objašnjavati mladim naraštajima da je u našoj tadašnjoj zemlji postojao samo jedan pravi antifašistički pokret – partizanski.

U februaru 1942. godine u Mijovcu su četnici Draže Mihajilovića na svirep način pobili 40 Roma, od čega 12 muškaraca, 10 žena i 18 dece od jedne do 14 godina.

Trifuna Stošića – Ježu koji je sahranjen na ovom mestu, ubio je u okolini Lukova četnik zvani „Ula“.

Toliko o takozvanim „antifašistima“ u našem kraju
- rekao je Marković.

U spomen-kosturnici na Šapranačkom groblju počivaju posmrtni ostaci 21 pripadnika partizanskih jedinica iz Drugog svetskog rata.

Ovde su, između ostalih, sahranjeni i posmrtni ostaci narodnog heroja Sime Pogačarevića i Olivere Verice Đorđević, koja je, zajedno sa narodnim herojem Kostom Stamenkovićem, izvršila samoubistvo, da ne bi pala u ruke četnicima.

U Drugom svetskom ratu je iz Vranja učestvovalo preko 13.000 boraca, raspoređenih u šest brigada i dve divizije.

Tokom rata, poginulo je njih 954, dok je još hiljadu ranjeno ili je zbog bolesti eliminisano iz stroja, a oko 4.000 Vranjanaca je bilo odvedeno u zarobljeništvo.

Na svečanosti je saopšteno i da je predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a Pčinjskog okruga, Miroljub Stojčić, izabran za predsednika Skupštine SUBNOR-a Srbije.

SUBNOR je nestranačka organizacija koja neguje tradicije svih oslobodilačkih ratova Srbije i broji preko 130.000 članova.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: