SUMNJIV TENDER oborio video nadzor!

Lokalne vesti - Utorak 03.01.2017 - 13:20

Dugo najavljivani projekat video nadzora u Vranju odložen je zbog sumnjivih stavki u projektu koje favorizuju uvoznika opreme, saznaje OK Radio.

Ilustracija FOTO OK Radio Ilustracija FOTO OK Radio

Više puta najavljivan i isto toliko puta odlagan projekat koji bi, prema najavama, trebalo da znatno unapredi bezbednost u gradu, još uvek se ne nalazi pred finalizacijom.

Iako se do sada kao razlog odugovlačenja spominjala komplikovana procedura i višestruka nadležnost nad putevima, izgleda da u celoj priči postoji još nešto.

Zamenik gradonačelnika Igor Andonov, lider radne grupe za realizaciju ovog projekta, kaže za OK Radio da postoji sumnja u legalnost projekta koji je rađen tokom 2015. godine.

- Pored opštih tehničkih uslova koji su u projektu navedeni prema zahtevima Policijske uprave, tu stoji i da kamere moraju da budu marke „Mobotix“.

Prema tom uslovu, na tenderu bi mogla da prođe samo jedna firma koja je ekskluzivni uvoznik proizvoda ove firme, tako da je tender morao da bude poništen
– otkriva Andonov.

Zanimljivo je da je firma o kojoj se radi, beogradsko preduzeće „Vuccom“, radila i na izradi projektne dokumentacije za video nadzor.

Prema tvrdnjama Andonova, oni su na tenderu za izradu tehničke dokumentacije ponudili 120.000 dinara za izradu projekta koji realno vredi čitav milion i taj posao kao najpovoljniji ponuđač dobili.

- U tom projektu stoji i to da kamere moraju da budu upravo marke „Mobotix“ i mi smo od njih tražili da promene tu stavku, a da ostali uslovi ostanu, što oni nisu prihvatili.

Zbog toga ćemo morati da raspišemo novi tender za projektnu dokumentaciju
– pojašnjava Andonov.

Kompletan projekat video nadzora obuhvata opštu i bezbednost u saobraćaju, pa je predviđeno da bude postavljeno četrdesetak kamera na ključnim tačkama u gradu, pre svega na najprometnijim raskrsnicama, najvažnijim saobraćajnicama i školama.

Prema planu, kamere bi bile povezane sa Centrom Saobraćajne policije i beležile bi svaki saobraćajni prekršaj, fotografija prekršaja bi trebalo da se šalju direktno sudiji za prekršaje, a prekršioci da ekspresno kazne dobijaju na kućnu adresu.

Kako su procene da će čitav projekat video nadzora koštati više desetina miliona dinara, novi plan je da njegova realizacija ide u više faza.

Najpre će se obezbediti kamere na raskrsnicama i radari koji registruju prekoračenje brzine, na osnovu čega se pišu kazne koje idu u gradski budžet.

- Kada se taj projekat isplati, a tu će biti opredeljeno desetak miliona dinara, onda ćemo ići u nabavku opreme za opštu bezbednost – najavljuje Andonov.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: