Šumokradice pustoše na jugu Srbije

Lokalne vesti - Ponedeljak 29.09.2014 - 10:19

Praksa bespravne seče šuma u okolini Vranja se i ove godine nastavlja, s tim što je zabeležen porast broja šumokradica, upozoravaju iz udruženja „Zelena mreža“.

Šuma posle napada šumokradica Šuma posle napada šumokradica

Kako je saopšteno, najviše strada bukova šuma u državnom posedu, a podneto je i nekoliko krivičnih prijava zbog neovlašćene seče drveća.

– Stara praksa se nastavlja, ali na žalost iz godine u godinu u sve većem obimu. Tako, sada imamo mnogo više šumokradica, a posledice su nesagledive.

Najugroženije su šume na potezu od Bosilegrada, Vlasine do Surdulice, zatim planine Oblik i Goč, a od Vrtogoške planine više nema ništa.

Opustošena je šuma do zadnjeg drveta, a nadležni ništa ne preduzimaju – kaže Rade Vasilev iz pokreta „Zelena mreža Srbije“.

On je dodao da je to udruženje podnelo nekoliko krivičnih prijava, a neke od njih su direktno protiv nadležnih koji bi trebalo da spreče bespravnu seču šuma.

– Podneli smo prijave i protiv inspektora šumarstva Viktora Filipovskog i protiv odgovornih u zaštićenom području druge kategorije Eparhije vranjske.

Ta prijava je još uvek u Tužilaštvu i ništa se ne dešava. Što je do nas mi smo sve uradili, a da glumimo policajce i zaustavljamo šumokradice, to ne možemo.

Ukoliko se ovakav trend uništavanja prirode nastavi, za koju godinu nećemo imati šume u Pčinjskom okrugu – kaže Vasilev.

Inače, cena kubnog metra ogrevnog drveta na ovom terenu kreće se u rasponu od 25 do 35 evra.

autor: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: