Svađa pa ostavka zbog budžeta?

Lokalne vesti - Petak 22.08.2014 - 09:55

Na poslednjoj sednici Gadskog veća u Vranju došlo je do oštrog sukoba na relaciji gradski većnik za finansije Dragan Spirić - gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Antić i Spirić: kako dalje? Antić i Spirić: kako dalje?

Prema više međusobno nevezanih izvora, rasprava, koja je na momente prelazila granice pristojnosti, i to pred čitavim Većem, trajala je više od pola sata.

Prema takođe više međusobno nevezanih izvora, Dragan Spirić je tom prilikom podneo i ostavku na mesto većnika.

Da je stvar ozbilja pokazali su naredni dani, kada je ime Dragana Spirića skinuto sa zvaničnog gradskog sajta, i kada se pročulo da će novi većnik za finansije biti Vene Zdravković, dugogodišnji finansijski direktor „Alfe“, koji je sada zapošljen u Gradskoj upravi.

No, do kraja nedelje strasti su se slegle, pa je najpre Spirićevo ime vraćeno na spisak većnika na sajtu, a potom je učinjeno sve ne bi li se čitava priča zataškala i neprimetno poslala u zaborav.

Bilo kako bilo, počela je priča o parama, a Dragan Spirić izrazio je veliko nezadovoljstvo radom lokalne finansijske administracije na čelu sa šefom Sekretarijata za finansije Dragicom Nastić.

Antić je ustao u njenu odbranu, i odatle je krenula kanonada koja je trajala narednih pola sata.

- Da, došlo je do rasprave, i to veoma žestoke, ali to uopšte nije neobično na sednicama Veća. U, kako smo se mi sa Miretom svađali, ovo nije ništa.

Opet, ovo se po prvi put dešava među članovima iste stranke. Spirić pred nama nije podneo ostavku, a šta je posle bilo kod njih u stranci to mi ne možemo da znamo - kaže jedan od članova Gradskog Veća koji je prisustvovao svađi.

Ma sve u redu, ali drugi prisutni tvrde da zamalo nije došlo do tuče aktera, i to tu pred svima?

- Ma kakvi, to su gluposti! Pa svi smo mi ljudi iz grada, pa to ne bi dozvolili ni po koju cenu - kaže ovaj demokrata.

I sami akteri priče, Antić i Spirić, ne spore da je do sukoba došlo, ali da se on završio na „niskom intenzitetu“. I, ma kakvi, nikakve ostavke nije bilo.

- Bila je to uobičajena rasprava, nešto žešća. Ništa što bi moglo da zanima javnost, pre bi se reklo daje razgovor vođen na jednom stručnom nivou.

Spirić je veliki stručnjak, ali ponekad možda i ishitreno reaguje. On ima samo stručnu sliku, dok je moja malo šira, politička. Ali, na kraju, sve je završeno na najbolji način.

Nema nesporazuma u timu gradske Uprave, uvek smo i uvek ćemo funkcionisati kao sat - kaže gradonačelnik Antić.

Sa svoje strane, Spirić kaže da ni slučajno nije podnosio ostavku, već da je to bio razgovor o organizacionim pitanjima, po svemu, osim po trajanju, uobičajen.

- Tražio sam pomoć od gradonačelnika za kadrovska i organizaciona pitanja u resoru finansija. Ulazimo u veliki posao, tu su nova zakonska rešenja, ali i pravljenje prvog budžeta koji će za osnovu imati projektno finansiranje.

Nije bilo rasprave, nego se više razgovaralo o mom zahtevu da mi se pruži podrška u radu. Moramo da poteramo ljude da rade, da bi mogli da odradimo sve što nas čeka - jasan je Spirić.

Iako je ton rasprave bio neuobičajen, Spirić kaže da je ona protekla u duhu uvažavanja, „jer mi imamo iste stavove po mnogim pitanjima“.

I sad, šta se zaista dešavalo? Kako se troše pare u gradu zna samo nekoliko ljudi, među njima i akteri ove rasprave.

Koliko se moglo razbrati, „u krajnjem, gradonačelnik je najodgovorniji za novčane tokove, Sekretarijat za finansije je samostalan u radu, baš kao i gradski Trezor, ali Gradsko veće kontroliše i objedinjuje rad svih ovih činilaca“.

Možda je Antić pokušao, par puta, da u plaćanju i odlučivanju o tome zaobiđe Spirića, pa direktno radi sa Nastićevom?

Ovo niko nije uspeo da rasčivija, a i kad jeste, od toga je bilo malo vajde. Treba se setiti da je Državna revizorska institucija u vreme poslednje vladavine Miroljuba Stojčića našla grdne nepravilnosti, i protiv tadašnjeg gradončelnika podigla i prekršajnu i krivičnu priijvu.

Koliko se zna, na tome se sve i završilo. Zašto bi sada bilo drugačije?

Saša Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: