Svaki DRUGI DAN novo NASILJE U PORODICI

Lokalne vesti - Sreda 24.08.2016 - 22:15

U poslednjih godinu dana, Centar za socijalni rad u Vranju evidentirao je 156 prijava nasilja, od toga 108 slučajeva nasilja u porodici i 48 prijava zanemarivanja i zlostavljanja.

Nasilje brojčano stagnira, ali ga stalno ima FOTO Shutterstock Nasilje brojčano stagnira, ali ga stalno ima FOTO Shutterstock

Prijavama nasilja u porodici obuhvaćeno je 177 žrtava, od toga 138 dece i 39 odraslih i starih osoba.

Prijavama zanemarivanja i zlostavljanja obuhvaćeno je 82-e dece i sedmoro odraslih i starih osoba, govore podaci Centra za socijalni rad.

- Zapaža se da od dobijanja pravnog okvira zaštite žrtava nasilja, senzibilisanja javnosti o problemu nasilja i medijske zastupljenosti ovih tema, žena lakše prepoznaje nasilje i reaguje na pravi način, odnosno odluči se za prijavu istog.

Međutim, i pored rada sa žrtvama nasilja često se dešava da nakon sudskih postupaka žrtva donese odluku da nastavi zajednički život sa nasilnim partnerom.

Povratak žrtve u nasilno okruženje dešava se iz razloga što je žrtva ekonomski zavisna, stambeno neobezbeđena i pod socijalnim pritiskom okoline
– kažu u Centru za socijalni rad u Vranju.

Začudo, od kako su naprednjaci,  a poglavito nova direktorka Dragana Arsić preuzela ovu firmu, ona je naprečac postala nedostupna za javnost.

Prema tvrdnjama Centra, sva pitanja koja interesuju javnost moraju biti pisana, pa se odgovori šalju u Beograd na odobrenje!

I eto, prema iz Beograda odobrenim odgovorima, stručnjaci Centra  edukovani su za rad i sa žrtvama i sa nasilnicima.


Sprovođenje tretmana sa nasilnikom je vrlo značajno za promenu porodičnih obrazaca.

- Kroz tretman nasilnik menja nasilne obrasce ponašanja, shvata i prihvata da je nasilje naučen obrazac ponašanja koji se može promeniti i omogućiti zasnivanje funkcionalnijih, kako partnerskih tako i drugih odnosa – navode stručnjaci Centra.

U toku prošle godine, Centar za socijalni rad u Vranju imao je 105 intervencija.

U Prihvatilište u Vranju smešteno je 46 žrtava nasilja u porodici, od kojih je bilo 24 dece i 22 odrasle i stare osobe.


Jedno dete je smešteno u ustanovu socijalne zaštite, a petoro dece je smešteno u hraniteljske porodice.

- U Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju u toku 2015. godine podnete su krivične prijave protiv 203 lica zbog krivičnog dela nasilje u porodici, a optuženo je 47 lica - kaže Milica Petković, v.f. Osnovnog javnog tužioca u Vranju.

Od 39 slučajeva nasilja u porodici, koji su vođeni pred Osnovnim sudom u Vranju, presuđeno je u 37 procesa, a 12 nasilnika je dobilo zatvorske kazne u dužini od 32 dana do 11 meseci.

Oslobađajućih presuda je bilo četiri.

Podizanje optužnica za najteža krivična dela - ubistva počinjena u porodičnom okruženju, spada u nadležnost Višeg javnog tužilaštva u Vranju.

Leposava Jovčić, viši tužilački pomoćnik kaže da su u 2014. godini podignute dve krivične prijave zbog krivičnog dela ubistvo iz člana 113, stav 1 Krivičnog Zakonika, i to u predmetu ubistva supruge od strane supružnika.

- Po ovom predmetu je u toku suđenje pred Višim sudom u Vranju, dok se u drugom predmetu radi o ubistvu oca od strane sina.

U 2015.godini, u predmetu ubistva majke od strane sina, nakon provedenog krivičnog postupka, izvršiocu je izrečena mera obaveznog psihijatriskog lečenja u ustanovi zatvorenog tipa.

Krivičnih prijava za najteža dela od početka ove godine, pa do jula 2016. godine, nije bilo
– navodi Leposava Jovčić.

Ana Mihajlović, psiholog u vranjskom Centru za socijalni rad kaže da iskustvo rada u ovoj ustanovi govori da siromaštvo nema direktan uticaj na pojavu nasilja u porodici.

- Nasilja je uvek bilo, i ima ga u svim slojevima društva.

Ne postoji povezanost između povećanja broja slučajeva nasilja i povećanja siromaštva.

Nema povećanja slučajeva nasilja, već su samo te žrtve vidljivije, odnosno smelije su i češće prijavljuju
– kaže Mihajlovićeva.

Siromaštvo ne igra značajnu ulogu čak ni u pogledu zanemarivanja dece.

- Ima porodica koja su jako siromašne, a zadovoljavaju osnovne potrebe dece.

Nijedno dete nije izmešteno iz porodice zato što su roditelji siromašni, već zato što zanemaruju potrebe dece
– navodi Ana Mihajlović.

Ona ističe da svi problemi potiču iz porodice, jer je nasilno ponašanje – naučeno ponašanje.

- Nasilnici su obično ljudi koji su sami kao deca živeli sa nasiljem.

Obično dolaze iz porodica gde je otac tukao majku ili je psihološki ili ekonomski vršio nasilje nad njom.

Socijalna sredina niti genetika nemaju veliku ulogu, koliko ima porodica, odnosno obrazac ponašanja roditelja
– kaže Ana Mihajlović.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: