SVETI VRAČI: Doktorska slava u STAKLENIKU

Lokalne vesti - Subota 14.11.2015 - 09:52

U subotu uveče u restoranu “Staklenik” doktori iz Vranja proslaviće svoju esnafsku slavu, Svete vrače.

Najavni plakat za slavu FOTO FB  Najavni plakat za slavu FOTO FB

Ovogodišnji domaćini slave su doktori sa Prijemno trijažnog odeljenja vranjske bolnice.

Ovom prilikom biće obeležno i 15 godina postojanja PTO-a, praktično odeljenja urgentne medicine u Vranju.

Srpska pravoslavna crkva obeležava u subotu Svetog Kozmu i Damjana, odnosno slavu poznatu kao Vrači. Braća su bila lekari i kako je narod verovao čudotvorci.

Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa "radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi" pa su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.

"Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć", zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je Kozma "ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata".

Praznik Svetog Kozme i Damjana-Vračevi Srpska pravoslavna crkva molitveno slavi 14. novembra po novom, a 1. novembra po starom kalendaru

Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

Svetitelji Kozma i Damjan predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjevekovnoj odeždi, s kovčežićima u kojima su nosili lekove.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: