SVETLO kao umetnička misija

Lokalne vesti - Petak 17.11.2017 - 13:01

U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju, u petak je otvorena druga samostalna izložba vranjskog slikara Staniše Niteta Stojiljkovića, pod nazivom „Svetlo“.

Staniša Nite Stojiljković, poetski realista FOTO: OK Radio Staniša Nite Stojiljković, poetski realista FOTO: OK Radio

Na izložbi je predstavljen presek opusa Staniše Niteta Stojiljkovića, koji čine dela poetskog realizma, sa motivima pejzaža i mrtve prirode.

Neuobičajeno veliki broj ljubitelja umetnosti, kolega, prijatelja i poštovalaca vranjskog slikara, imala je priliku da pogleda Nitetova najbolja dela nastala poslednjih godina.

Izložbu je otvorila Mirjana Jovanović, kustoskinja Galerije Narodnog muzeja u Vranju, koja je istakla da je na svom tragalačkom putu, umetnik u potrazi za suštinom onoga što ga okružuje.

- On u susretu sa prirodom i njenom magičnom lepotom, opčinjen njome, ispunjava površinu platna svojim suptilnim interpretacijama.

Najveća vrednost ovih dela nije hladno umeće samog umetnika, već emocije koje kroz boju, oblike i čitavu kompozicionu organizaciju viđenog i doživljenog, iskreno i hrabro iznosi pred posmatrača i njegov sud
– rekla je Jovanovićeva.

Svetlo je najbitnije, u ambijentalnom, ali i univerzalnom smislu i ono igra glavnu ulogu, sve su slike osunčane jer je sunce izvor života, kaže Nite.

- Raduje me da je svetlo sa mojih slika „dozvalo“ vaše svetlo da se druže i mislim da je to suština ovakvih okupljanja.

Meni je najlepša slika večeras slika vas i mene među vama i iskreno se nadam da će, svako na svoj način, to svetlo u sebi preneti na druge
– rekao je Stojiljković, obraćajući se prisutnima.

U nastavku večeri, druženje je nastavljeno uz svirku vranjske rok grupe „Jolly Jumper“, kako je rekao Nite, njegove braće i ljudi koji se nalaze u istoj misiji sa njim.

 

Izložba će u Galeriji Narodnog univerziteta biti otvorena do 5. decembra.
 

    

    

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: