Svi na projekte!

Lokalne vesti - Četvrtak 19.06.2014 - 11:36

U Velikoj sali Skupštine Vranja budžetskim korisnicima prezentovan je program budžetskog finansiranja koji će postati obavezan za sve institucije lokalne samouprave od 2015. godine.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Ovakav vid budžetskog finansiranja treba da zameni dosadšnji „linijski“, kao deo procesa koji će imati za svrhu unapređenje trošenja i transparentnost  javnih finasija.

Ministrastvo finansija predložilo je da se ovaj proces budžetskog planiranja, kojem zakonski podležu sva ministrstva, odloži  za neki naredni period.

Ovome su se žestoko usprotivili predstavnici lokalnih samouprava iz razloga što prvobitni period odlaganja od 2009.  nije doneo nikakve promene.

Kao najveći nedostatak primene programskog budžeta nadležni navode nepostojanje prigodonog softvera, jer Vranje svoj budžet planira po osnovu pojedinih tabela gde se javlja i problem neusaglašenih strategija.

Član Gradskog veća i  radne grupe Ministarstva finansija Dragan Spirić, rekao je u toku obraćanja korisnicima da Vranje ima odličnu osnovu za primenu programskog budžetiranja.

- Prednost trenutnog načina planiranja je relativna jednostavnost i razumljivost ali kao veliki nedostatak javlja se netransparentnost, dok je novi način orijentisan na planirane ciljeve i širi krug javnosti bolje razume prikazane stavke i sve ono što se nalazi u budžetu – kazao je Spirić.

Spirić je prisutne upoznao i sa uputstvom za izradu programskog budžetiranja na pojedinim primerima, a u narednom periodu biće organizovane sektorske radionice kako bi se ceo proces uspešno sproveo do avgusta 2014. godine.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: