Tamponi (ni)su bezbedni

Zivot i stil - Petak 07.11.2014 - 05:52

O"potpuno bezbednim tamponima“, sa kojima je zagarantovana svaka vrsta aktivnosti, skeptici imaju drugačije mišljenje.

Foto: ecastro / Flickr.com Foto: ecastro / Flickr.com

Ne veruju da su apsolutno sigurni, već u nekim okolnostima mogu i da naškode. Stručnjaci potvrđuju da, iako retko, tamponi mogu da kriju određene opasnosti.

Istina, u malom broju slučajeva mogu da dovedu do toksičnog šok sindroma. Reč je o retkoj bakterijskoj infekciji, koja može određenu osobu i životno da ugrozi.

Simptomi ovog sindroma su groznica, povraćanje, dijareja, nesvestica, vrtoglavica, osip kao posle predugog izlaganja suncu. Rizik se povećava ukoliko se koriste veliki tamponi i dugo ostave da stoje. Na sreću, pojava nije česta, a javlja se kod jedne do sedamnaest žena na sto hiljada stanovnika.

Da bi rizik svele na minimum, žene bi trebalo pre stavljanja tampona obavezno dobro da operu ruke, da koriste što manje tampone i menjaju ih svakih četiri do šest sati. Ovo je važno, jer tamponi ipak sadrže dve opasne supstance, priznaju stručnjaci. To su rajon za upijanje i dioksin - izbeljivač. Industrija za tampone veruje da je ženama potreban izbeljivač da bi na proizvod gledale kao na čist i siguran, iako se zna da je potencijalno kancerogen i toksičan za imunitet i reproduktivne organe.

Zato, da bi se zaštitile od ma kakvog rizika za zdravlje, žene treba da čitaju uputstva i traže tampone i uloške bez izb

VEČERNJE NOVOSTI, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: