TRAŽI se zakupac za prostor u kome je RTV VRANJE

Lokalne vesti - Petak 17.02.2017 - 09:41

Gradsko veće Vranja raspisalo je javni oglas za zakup javnih prostorija u Domu kulture koje koristi RTV Vranje.

Prostorije u Domu kulture vrede oko pet evra po kvadratu FOTO OK Radio Prostorije u Domu kulture vrede oko pet evra po kvadratu FOTO OK Radio

Konkurs je otvoren do 27. februara, a odnosi se isključivo na prostorije koje koristi ova medijska kuća, koja se tu nalazi od osnivanja 1980. godine, pa sve do danas.

Radi se o prostoru od 338 kvadratnih metara, a veštačenjem je određena početna cena od 600 dinara po kvadratu, što će reći da je mesečni zakup vredan oko 1.690 evra.

Ovime je stavljena tačka na spekulacije kako će biti regulisani odnosi između Grada kao vlasnika prostorija i RTV Vranje, koja je iz statusa gradskog javnog preduzeća prešla u privatne ruke.

Na javni oglas mogu da se jave svi preduzetnici i pravna lica, uz poštovanje opštih odredbi, tako da će ostanak ove medijske kuće u gradskim prostorijama zavisiti od toga da li će njihova ponuda proći na konkursu.

Dakle, utvrđena je minimalna cena zakupa prostorija i ona iznosi 202.800 dinara na mesečnom nivou.

Međutim, postavlja se pitanje šta je sa zakupom u vremenskom periodu od kada je RTV Vranje izgubila status javnog preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava.

Tu već postoje nedoumice koje proizilaze iz problematičnog postupka privatizacije kroz koji je prošla ova medijska kuća.

Naime, prema Zakonu o informisanju koji je propisao obaveznu privatizaciju svih medijskih kuća u vlasništvu lokalnih samouprava, RTV Vranje je prestala da postoji kao javno preduzeće poslednjeg dana juna 2015. godine.

U međuvremenu, kako postupak privatizacije nije sproveden u predviđenim okvirima, zakon je predvideo podelu besplatnih akcija svim zaposlenima koji na to imaju pravo.

I tu je država zakazala u sprovođenju sopstvenih rešenja, jer se na podelu čekalo više od godinu dana, a RTV Vranje je za to vreme bilo u pravnom vakuumu, niti javno, niti privatno preduzeće.

U međuvremenu je direktor ove medijske kuće, Zoran Veličković, otkupio paket od vlasnika akcija i tako postao većinski vlasnik ovog medija.

Gradski većnik za finansije Ivan Stanković kaže za OK Radio da nema sumnje da će ovaj medij, sada u privatnom vlasništvu, morati da izmiri dugovanje prema Gradu, ali se ne zna i na koju sumu.

- Mi smo ostavili jedan deo para koji su oni dobili na medijskom konkursu, upravo zbog toga da kompenzujemo njihov dug na ime zakupa prostora.

Radi se o sumi od otprilike 500.000 do 750.000 dinara i njima će biti ostavljen određeni rok da ostatak dugovanja izmire.

Koliko će ukupno dugovanje biti, to zavisi od stava komisije za davanje u zakup poslovnog prostora u javnoj svojini
– kaže Stanković.

Predsednica ove komisije, gradska većnica Danijela Milosavljević, pak, navodi da ovo gradsko telo još uvek nema stav po ovom pitanju.

- Kako su meni iz finansijske službe rekli, postoji zakonska mogućnost da se naplati zakup prostorija i u prethodnom periodu, do trenutka kada će, eventualno, sklopiti novi ugovor.

Da li će se dug fakturisati od trenutka kada je RTV Vranje prestalo da postoji kao javno preduzeće ili od trenutka kada su podeljene besplatne akcije, to se još uvek ne zna i o tome bi komisija tek trebalo da odlučuje
– kaže većnica.

Kada će to biti, teško je reći, jer prema rečima Milosavljevićeve, jedan od članova je na bolovanju, pa bi sastanak trebalo očekivati nakon njegovog povratka na posao.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: