TRGOVINA LJUDIMA zauzdana na jugu

Lokalne vesti - Četvrtak 12.11.2015 - 17:35

Vranje - Na području koje pokriva Policijska uprava Vranje, ni u jednom mestu od početka godine nije registrovano krivično delo trgovine ljudima, što je poprilično iznenađujuće, s obzirom da se ovaj kraj nalazi u trouglu dve države i administrativne linije sa Kosovom, kao i da kroz njega prolaze autoput i pruga Koridora 10.

Svako može da bude žrtva. Svako može da bude žrtva.
Ni aktuelna migrantska i izbeglička kriza nije uticala na pojavu trgovine ljudima na ovom području, pokazuju podaci PU Vranje.
 
Prema rečima Saše Stojanovića, samostalnog  policijskog  inspektora  PU Vranje u odseku Pogranične policije ove godine nije bilo izvršenja krivičnog dela trgovine ljudima, ali su podnete krivične prijave za radnu ekspolataciju koja se desila na teritoriji Rusije.
 
- Osam državljana Srbije bilo je u Rusiji radno eksploatisano, a njih trojica su sa teritorije Vranja. 
 
Svako može da bude potencijalna žrtva trgovine ljudima. Ovo krivično delo je izuzetno perfidno, jer žrtva u početku uopšte nije svesna toga šta joj se dešava, i nije u stanju da prepozna da je uvučena u lanac trgovine ljudima. 
 
Trgovina ljudima ima tri faze. To su vrbovanje, tranzit i ekspolatacija - pojašnjava Stojanović.
 
Era interneta i društvenih mreža stvorila je novu opasnost po potencijalne žrtve trgovine ljudima. 
 
Stojanović posebno upozorava da treba biti veoma oprezan prilikom objavljivanja svojih fotografija, podataka  i informacija na društvenim mrežama, jer ljudi koji vrbuju žrtve na ovaj način najčešće dolaze do podata koje mogu da iskoriste kako bi se približili ljudima koji im iz nekih razloga bivaju interesantni i pogodni za vrbovanje.
 
Prema oceni Stojanovića zajednički rad i saradnja institucija, NVO i medija doprineli su podizanju svesti kod ljudi, naročitoi mlade populacije, o tome da mogu da budu potencijalne žrtve trgovine ljudima, a ovakva prevencija pokazala se uspešnom i dala pozitivne rezultate. 
 
A u prevenciju trgovine ljudima uključio se i Grad Vranje. Formirana je Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima. 
 
Na njenom čelu je Dragoljub Stevanović, zamenik gradonačelnika, koji kaže da su nizom aktivnosti pokušali da dopru do što većeg broja mladih, kako bi im ukazali na ovaj problem. 
 
- U toku je i izrada serije video spotova sa ovom tematikom. Pokušavamo da dopremo do što većeg broja mladih.
 
Biće tu serija veoma zanimljivih video spotova, u koje smo uključili i glumce koji su dolazili na “Borine pozorišne dane”-  navodi Stevanović.
 
Akcije Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima su brojne, a ove godine koincidiraju i sa projektom koji NVO Nexus realizuje sa Evropskim PROGRES-om. 
 
Reč je o projektu „Unapređenje postojećih mehanizama za prevenciju migracija i trgovine ljudima“, koji partnerski realizuju Nexus i Grad Vranje. 
 
Milena Dimitrijević Tomić, koordinator Nexusa na projektima koji se tiču ljudskih prava, kaže da su njihove aktivnosti prvenstveno usmerene na prevenciju ove pojave.
 
- Ovaj projekat ima tri komponente. To su rad sa mladima, sa postojećom lokalnom mrežom i sa medijima.
 
Posebno bih istakla predstave i radionice koje smo imali sa mladima. Kroz teatar je obrađena faza vrbovanja, a mladima je ukazano kako da se zaštite za slučaj da posumnjaju da ih neko vrbuje - pojašnjava Dimitrijević Tomić.
 
A tezu da svako može da bude žrtva trgovine ljudima organizacije i institucije koje se bave ovom problematikom potkrepljuju i činjenicama da je u toku 2104. godine na teritoriji Srbije registrovano 125 žrtava trgovine ljudima, od čega su njih 90 odsto muškarci.
 
I to je prvi put bilo da je veći brpoj muškaraca žrtava nego žena. Svako ko posumnja da je vrbovan ili da je žrtva trgovine ljudima, može da prijavi slučaj policiji, ili NVO Astra i Atina.
 
S. Tasić
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: