Tribina o uranijumu: Tražimo ISTINU

Lokalne vesti - Subota 03.06.2017 - 10:26

U organizaciji Udruženja uranijumskih žrtava “Pljačkovica 99", u Domu vojske u Vranju održana je tribina “Istina o uranijumu".

Sa tribine FOTO OK Radio Sa tribine FOTO OK Radio

Na tribini su govorili primarijus dr Radomir Kovačević, autor knjige “Istina o uranijumu” i ambasador SRJ u penziji Vladislav Jovanović.

Kovačević je ukazao da je NATO morao da prizna gde je koristio takvu municiju.

- Oni priznaju da su ispalili 31.000 projektila kalibra 30 milimetara.

Prema procenama naše vojske taj broj je 50.000 projektila iste zapremine iste težine, to je negde oko 15 tona.

Ruski izvori govore  da je u pitanju preko 90.000 projektila težine oko 27 tona.

Moramo da verujemo procenama naše vojske koja je angažovala sve stručne institucije
- navodi Kovačević.

On dodaje i da su rezultati istraživanja sa četiri destinacije - Reljan, Borovac, Bratoselce i Pljačkovica gde je gađan repetitor - pokazali da je na tim bombardovanim mestima na jugu Srbije nekoliko desetina hiljada puta koncentracija radioaktivnosti bila veća nego što je to uobičajeno.

Vladislav Jovanović, govoreći o razlozima korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom u NATO agresiji 1999., objašnjava da je ta sila koja "odlučila da se ovakvim intervencijama oslobodi viška radioaktivnog materijala koji je preostao posle upotrebe u nuklearnim centralama i izradi nuklearnog oružja”.

- To bi inače morali da deponuju kod sebe i da zagađuju svoju sredinu, to je nešto što je uplanirano u proizvodnji takve vrste oružja, s tim što se svet uverava da to nema nikakve posledice po zdravlje ljudi.

Ta floskula  se uporno pronosi i prodaje i nama i drugima, a jedina je Srbija ta koja je otvorila tu temu
- kaže Jovanović.

Prema procenama stručnjaka godišnje će se broj obolelih od kancera na ovom području povećavati  za 1,8 odsto, što se dovodi u direktnu vezu sa posledicama bombardovanja uranijumom.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: