Tribina OK Radija u Bujanovcu

Lokalne vesti - Utorak 30.09.2014 - 13:43

Vranje - U prisustvu najznačajnijih predstavnika svih nacionalnih zajednica, u Bujanovcu je u utorak održana tribina OK Radija pod nazivom „Država i položaj Albanaca na jugu Srbije“.

sa tribine OK Radija u Bujanovcu sa tribine OK Radija u Bujanovcu

OK Radio tribinu je organizovao u partnerstvu sa opštinom Bujanvac, a u okviru projekta „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“.

Gost na tribini bio je zamenik zaštitnika građana za nacionalne manjine Robert Sepi, a pored njega panelisti su bili predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri i narodni poslanik Šaip Kamberi.

Otvarajući tribinu, predsednik SO Bujanovac Jonuz Musliu ocenio je da ima dosta roblema sa dubokim korenima u prošlosti.

- Država Srbija ispunila je malo obaveza iz 2001. godine, što je stalni izvor nestabilnosti na ovom prostoru. Ovo područje pripada svima pa ima prostora da se i Srbi uključe u rešavanje problema - rekao je Musliu.

Predsednik NSA Galip Bećiri opomenuo je na probleme u obrazovanju uz tvrdnju da najmanje 500 studenata Albanaca studira u Tirani i još toliko u Prištini i da je njihova dalja sudbina neizvesna.

- Problem su i udžbenici za srednje škole, ali najveći roblem smanjenje broja članova NSA sa 29 na 15 članova. Ova procena urađena je na osnovu statističkih podataka koji nisu tačni jer Albanaca ima najmanje 10 puta više od broja koji država priznaje po ranijim potpisima - rekao je Bećiri.

Narodni poslanik Šaip Kamberi rekao je da nema političke volje za rešavanje problema i to kod svih dosadašnjih administracija u Beogradu.
 

- Mora se urediti dvosmeran odnos države i manjina. Zna se da je tek svaki peti Albanac zaposlen u državnoj službi iako su oni većina na ovom području. Ništa se ne postiže preko noći, ali mora se naći put kojim bi dobrovoljno išli svi - kazao je Kamberi.

Načelnik Pčinjskog okruga Budimir Mihajlović ocenio je da je bojkot potpisa izazvao kasnije determinizam, te da država po zvaničnim statistikama i nije imala priliku drugačije da reaguje.

- Moramo da treniramo toleranciju, da ne nabrsnemo na svako drugačije mišljenje - rekao je Mihajlović.

I narodni poslanik u Skupštini Srbije Nenad Mitrović govorio je o potrebi otvaranja dijaloga, i ocenio da i Vlada Srbije i Skupština čine napore da se aktuelno stanje prevaziđe u smislu rešavanja problema koji su prisutni na jugu Srbije.

Zaključujući raspravu zamenik zaštitnika Robert Sepi istakao je kao poziitivnu činjenicu da je najmanje 300 pritužbi na rad državnih organa prošle godine stiglo u službu Zaštitnika i da je to sada na nivou ostalih regiona u Srbiji.
 
- Ljudska prava moraju se negovati i čini mi se da smo na pravom putu da jednog dana, možda ne tako daleko, i dođemo u situaciju kada ih ne treba štititi posebnim pravima ili organima za zaštitu - rekao je Sepi.

Tribinu o položaju Albanaca na jugu Srbije OK Radio je organizovao u saradnji sa EU, kao deo projekta Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: