U Preševu i Bujanovcu najveći prirodni priraštaj

Lokalne vesti - Ponedeljak 30.06.2014 - 13:29

Iako je najveća stopa smrtnosti u opštinama južne Srbije, Preševo i Bujanovac su među samo osam opština sa pozitivnim prirodnim priraštajem u Srbiji.

14 beba rodi se na 1.000 stanovnika u Preševu (Foto: OK Radio) 14 beba rodi se na 1.000 stanovnika u Preševu (Foto: OK Radio)
U Preševu je prirodni priraštaj 4,5, a u Bujanovcu 2,6 promila, što znači da je broj živorođenih veći od broja umrlih tokom godine.
 
Preševo je i jedna od pet opština sa najvećim natalitetom, odnosno na 1.000 ljudi rodi se 14 beba.
 
Ove dve opštine ujedno imaju i najnižu stopu mortaliteta, odnosno na 1.000 osoba umre oko 9 ljudi, dok je taj prosek na ostatku juga Srbije oko 15 ljudi, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
 
Od 168 opština u Srbiji samo osam ima pozitivan prirodni priaštaj, a prva među njima je Novi Pazar sa 8,6 promila, druga je Tutin sa 7,9, treća je Preševo, četvrta Bujanovac, zatim Novi Sad sa 1,8 promila, sledi Sjenica sa 1,4, dok su na poslednja dva mesta dve beogradske opštine Zvezdara i Surčin sa jednim i 0,4 promila.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: