U Vranju 280 mesta za brucoše

Lokalne vesti - Petak 04.07.2014 - 12:39

Na dve visokoobrazovne ustanove u Vranju, Učiteljskom fakultetu i Viskokoj školi primenjenih strukovnih studija za buduće brucoše vlada podeljeno interesovanje.

Učiteljski fakultet upisaće 120 novih studenata Učiteljski fakultet upisaće 120 novih studenata

Na Učiteljskom fakultetu, ove godine ima mesta za 120 novih studenata na učiteljskom smeru, dok je broj za vaspitače ograničen na 50.

Pravo na školovanje o trošku države moći će da ostvari 75 budućih studenata sa učiteljskog odnosno 20 sa vaspitačkog smera, dok će za preostalih 75 mesta, koliko je određeno upisnim kvotama, pojedinci morati da izdvoje po 60.000 dinara, koliko i košta školarina na ovom fakultetu.

Nebojša Tomić, sekretar Učiteljskog fakulteta  kaže da poslednjeg dana prijavljivanja, još uvek ima slobodnih mesta na oba smera.

- Imajući u vidu broj prijavljenih studenata zaista su velike šanse kandidata da budu upisani na teret budžeta u prvom upisnom roku ali je moguće da određeni kandidati na osnovu postignutih uspeha iz srednje škole i rezultata prijemnog ne mogu da pređu, zakonski prag od više od 50 poena potrebnih za budžetsko finasiranje – rekao je Tomić za OK Radio.

On dodaje da svi kandidati podležu proveri govornih, muzičkih i fizičkih sposobnosti i da je takva provera eleminacionog karaktera.

Na Visokoj školi primenjenih strukovnih studija evidentirano je veće interesovanje nego prethodne godine.

Na toj visokoškolskoj ustanovi za šest studijskih programa traži se 160 novih studenata ali pravo na budžet imaće samo njih 110.

Školarina predviđena za 50 budućih brucoša iznosi po 50.000 dinara sa mogućnošću otplate na 10 mesečnih rata.

Testiranje kandidata biće obavljeno 10. jula u 10 časova, a u zavisnosti od željenog smera polaže se matematika, hemija ili ekonomija.

Najveća pomama među svršenim srednjoškolcima vlada za smer proizvodne ekonomije, zaštitu životne sredine i saobraćajnog inžinjerstva gde je prijavljeno više kandidata od broja predviđenih mesta, a na smerovima prehrambene tehnologije, tehnologije drveta i mašinskog inžinjerstva ostalo je još nekoliko mesta.

Za nadoknadu polaganja prijemnog ispita, kandidati će morati da izdvoje od 5.000 do 7.000 dinara, a konačni rezultati i broj preostalih slobodnih mesta biće poznati do 20. jula.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: