U Vranju još bez epidemije gripa

Lokalne vesti - Nedelja 15.03.2015 - 09:19

Iako u Vranju i okolini za sada nema epidemije sezonskog gripa, prema rečima epidemiologa veći broj obolelih treba očekivati krajem marta.

Još bez epidemije gripa u Vranju Još bez epidemije gripa u Vranju

Na području Pčinjskog okruga od početka godine od gripa su obolela 504 lica, dok je u poslednjoj nedelji obolelo čak 65 ljudi starosti od 29 do 65 godina, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje.

Veće razmere oboljevanja sprečila je vakcinacija, jer je odziv stanovnoištva bio i više nego zadovoljavajući u svim opštinama Pčinjskog okruga osim u Vladičinom Hanu i Surdulici, tvrde nadležni.

U Vranju su kažu u Zavodu gotovo sve količine vakcina potrošene. Nove nabavke neće biti, jer se epidemijski talas koji se očekuje završava krajem marta.

- Za naše područje to je niska aktivnost virusa gripa, uobičajeno za ovaj period, ne radi se o nekom enormnom povećanju broja obolelih.

Na području Srbije je srednja aktivnost gripa, ali oboljenje pokazuje rastući trend – kaže doktor Slađan Stanković  iz Zavoda za javno zdravlje.

Simptomi kod gripa, iako slični prehladi, mnogo su jače izraženi i brzo nastaju. Najčešće, bolest počinje iznenadnom jezom i visokom temeperaturom,  suvim kašljem , curenjem nosa, malaksalošću i bolovima u mišićima.

- Grip može da se iskomplikuje plućnom infekcijom, zato ga treba ozbiljno lečiti i biti pod nazorom lekara. Neophodno je mirovanje, unos veće količine tečnosti u organizam i vitamina.

Antibiotici se uzimaju samo ako to proceni lekar, kada su teži slučajevi u pitanju, da ne dođe do komplikacije – objašnjava  doktor Stanković.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: