Ukrali mu identitet pa ga ojadili za milione

Lokalne vesti - Ponedeljak 07.04.2014 - 09:48

Bivši portir „Jedinstva“ iz Vranja Mile Aleksić (60) šokirao se kada mu je nedavno na kućnu adresu stigao nalog za naplatu skoro dva miliona dinara na ime neplaćene robe građevinskog preduzeća u Beogradu.

Aleksić Aleksić

Sumnjajući da mu je neko ukrao identitet, otvorio firmu i napravio astronomske račune, Mile je slučaj prijavio policiji i Tužilaštvu.

– Sećam se da sam pre četiri godine sa sinom bio u fabrici automobila u Kragujevcu. Tada sam tamo priložio ličnu kartu i mislim da je neko zloupotrebio.

Prošle godine sam dobio dopis da je na moje ime otvorena firma „Inženjering produkt“ u Beogradu koja je sa opštinom Kovačica pogodila neki veliki posao vredan 1,7 miliona dinara.

Novac je podignut, posao nije odrađen i iz Pančeva mi je došao poziv da idem na sud.

Žalio sam se sudu i APR-u da ja nemam nikakve veze sa tim preduzećem, ali sam iz APR-a dobio listu postupaka za gašenje firme – započinje priču Mile.

On dodaje da novca za gašenje preduzeća nije imao, a da su se dugovi i samim tim problemi nagomilavali.

– Uzeo sam advokata i podneta je krivična prijava protiv NN lica za krađu identiteta. Ko zna šta je sve sa mojom ličnom kartom rađeno.

Ne bi me iznenadilo da počnu računi da mi stižu za razne kupovine preko interneta. Razboleo sam se i pod konstantnom sam terapijom zbog ovog slučaja.

Da mi je neko pričao da može to da se dogodi ne bih mu verovao – kaže Aleksić.

Šef odeljenja kriminalističke policije u Vranju Zoran Krstić napominje da je slučaj u vranjsku policiju došao decembra prošle godine, a da sada na tome radi Tužilaštvo.

– Mi smo taj predmet prosledili Tužilaštvu i sada čekamo zahtev za sprovođenje istrage i saslušanje aktera priče.

Do sada u Vranju nismo imali ovakve slučajeve, osim kada su na tuđe ime naručivani manje više  sitni proizvodi preko interneta. To je teško dokazivati i proces poprilično dugo traje – kaže Krstić.

Advokat Aleksandar Stojković ističe da u slučajevima navodne krađe identiteta treba biti obazriv, jer kako kaže, postoje ljudi koji za sitan novac daju svoje podatke i isprave i znaju da će fiktivna firma biti otvorena na njihovo ime, a onda kada budu prevareni i stignu im visoki računi, slučaj prijavljuju kao krađu identiteta.

– Treba početi iz samog korena. Dakle, utvrditi kada je, ko i kojom dokumentacijom otvorio firmu.

Tu može da se desi i da je umešan službenik koji radi na registracijama preduzeća.

Zatim, treba postaviti pitanje gde je Aleksićeva lična karta do sada bila i da li je kojim slučajem došlo do falsifikovanja isprava.

Pitanje je i gde su stizala rešenja o osnivanju firme i zašto se odmah nije reagovalo – kaže Stojković.

On dodaje da se vrlo lako može utvrditi da li se zaista neko „poigrao“ sa Aleksićem ili je on za sve to znao i možda za uzvrat tada dobio novčanu nadoknadu.

– Postoji veliki broj načina da se utvrdi istina. Recimo, izvršiće se grafološko veštačenje koje će da utvrdi da li je on ili neko drugi potpisivao dokumentaciju.

Na kraju, može se dokazati više krivičnih dela, kao što su prevara, falsifikovanje službenih isprava, zloupotreba službenog položaja.

Sve zavisi od toka istrage i do kojih će se sve činjenica tokom iste doći – kaže Stojković.

Inače, Mile Aleksić je radio na portirnici „Kavim Jedinstva“ odakle je izašao kao tehnološki višak. 


Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: