Ulice katastrofa, a para nema

Lokalne vesti - Subota 10.09.2016 - 22:27

Putna infrastruktura u Vranju je u veoma lošem stanju, pa gotovo ne postoji ulica koja je izgrađena po propisima, ocenjuje Saša Sentić, aktuelni direktor Direkcije za izgradnju u Vranju.

Ovako je kad padne sneg FOTO OK Radio Ovako je kad padne sneg FOTO OK Radio

Sentić kaže da ne može a da ne primeti, za nešto više od mesec dana koliko je na mestu direktora, da Direkcija ne ulaže velike napore kako bi poboljšala postojeću putnu infrastrukturu na području Vranja i ne bi li sredila sve te ulice.

- Vranje zaslužuje mnogo bolju infrastrukturu, ali za to je potreban ogroman novac.

Onoliko novca koliko grad izdvaja za rad Direkcije, tačnije komunalni program, toliko će se i infrastruktura poboljšati.
 
Generalno nisam zadovoljan postojećim stanjem, a i sami građani su svesni da infrastruktura u našem gradu nije u zavidnom stanju
- ocenjuje Sentić.

U mesnim zajednicama Direkcija trenutno ne izvodi radove, a svi radovi u proteklom periodu na izgradnji seoskih puteva išli su preko saveta mesnih zajednica.

Sentić kaže, da nasuprot tome u samom gradskom naselju Direkcija trenutno sređuje nekoliko ulica i parkinga.

- Završavamo parking garažu u Dunavskoj, u ulici Vase Smajevića radimo trotoare, u fazi priprema za asfaltiranje je ulica Vaska Pope,  sređujemo i prostor u 29. novembra ka staroj pošti.
 
U Partizanskoj za neki dan krećemo sa sređivanjem trotoara.

Očekujemo još sredstava nakon rebalansa budžeta, jer je sav novac za letnje održavanje ulica, za krpljenje udarnih rupa je potrošen.

Imamo velikih problema u gradu, mogli smo nešto malo da sredimo centar grada, a očekujemo više para nakon rebalansa, i da ćemo moći nakon toga da sredimo više ulica.

Tražimo, nakon rebalansa, da ukupna sredstva za ovu godinu za Direkciju budu nešto veća preko 411 miliona dinara, a osnovni plan je bio 325 miliona dinara
- kaže Sentić.

On pojašnjava da taj novac nije samo za komunalni program, već i podrazumeva i ostale potrebe.

Činjenica je da  je potrebno više para i ulaganja za sređivanje ulica u Vranju, ali ne može se žmuriti i pred činjenicom da je u poslednje dve godine rekonstruisan gotovo kompletan centar grada.

Dragan Stojković, donedavni direktor Direkcije za izgradnju, kaže da pored sređivanja centralnog gradskog jezgra  treba pomenuti, po njegovoj oceni, kapitalnu investiciju na rekonstrukciji opštinskih putnih pravaca u selima koja pripadaju Moravskom slivu.

- Uređeno je oko 50 kilometara puteva posle više decenija propadanja. Da smo ostali na vlasti, iduća godina bi takođe bila bogata u delu izgradnje i rekonstrukcije infrastrukture, jer smo u 2016. godini započeli na pripremi projektno-tehničke dokumentacije za ulice Bore Stankovića, Kralja Milana, Save Kovačevića, Jovana Jankovića Lunge, Ive Andrića, Filpa Filipovića, Marije Kiri, koje su bile prioritet za 2017.godinu.

U njima  je planirana  kompletna rekonstrukcija podzemne i nadzemne infrastrukture, zatim izgradnja kružnog toka kod stare kasarne.

Za taj kružni tok je projekat urađen ranije i asfaltiranje nekih seoskih puteva na području Poljanice, za koje je takođe naručena projektno-tehnička dokumentacija.

Ulica Bore Stankovića bi po tom planu trebalo da bude najmodernija saobraćajnica u gradu
- poručuje Stojković.

On ocenjuje da, s obzirom na društveno političke okolnosti u periodu njegovog direktorovanja Direkcijom, ovo preduzeće je radilo punom parom, i da je zadovoljan onim što je uradio sa svojim timom, prvenstveno u delu završenih kapitalnih projekata, i onih koji su započeti.

- Sagledavali smo sve aspekte podzemne i nadzemne infrastruture, radili smo sve projekte da traju dugo.

Sredili smo Brankovu, Beogradsku ulicu, Partizansku, kompletno je završena glavna ulica od glavne Autobuske do zgrade Gradske uprave.

Potrebna je velika hrabrost, rizik i doza ludosti, da biste se uhvatili u koštac da sređujete centar grada, bilo gde.

U Vranju su podzemne instalacije bile isprepletane, neobeležene, neidentifikovane, a teže raditi tako nešto nego nove puteve
- zaključuje Stojković.

On kaže da je u 2015. godini urađeno dva kilometra asfaltiranja i presvlačenja saobraćajnica, i preko 851 metar presecanja i pošljunčavanja ulica.

Takođe, u periodu od poslednje dve godine izgrađen i od 2009. do 2012. rekonstruisan skoro 71 kilometar opštinskih putnih pravaca.

Svako sređivanje ulica pratila je i izgradnja kanalizacione i vodovodne instalacije, rasvetu, koji su propraćeni posebnim troškovima.

Stojković navodi i da  bi u okviru sređivanja ulica bila šteta za Vranje ukoliko sadašnje rukovodstvo odustane od ESCO projekta na rekonstrukciji javne rasvete.

- Ovim projektom predviđena je zamena svih živinih sijalica u gradu i u svim seoskim sredinama sa natrijumovim.

U planu je bila zamena skoro 5.000 sijalica i Vranje bi bilo prvi grad u Srbiji koje bi kvalitet javne rasvete diglo na takav nivo.

U vreme dok sam bio direktor Direkcije urađeni su svi pripremni poslovi, analize, konsultacije i pribavljene saglasnosti, preostalo je bilo samo da se raspiše javna nabavka i izabere najpovoljniji izvođač, što bi bilo i urađeno da izbori nisu poremetili raspisivanje konkursa
- kaže Stojković.

No uprkos izjavama sadašnjeg i prethodnog direktora Direkcije da se radi punom parom, veliki broj građana dosta često šalje redakciji OK Radija fotografije svojih ulica u kojima se problemi najčešće svode na nepostojanje kanalizacije, loš ili nikakav asfalt, rupe, sakupljanje atmosferske kanalizacije isl.

Bilo je problema u Skadarskoj, Jelene Ćetković, Esperantu, gotovo u svim delovima grada.

Praksa je pokazala da sa dolaskom jeseni i povećanjem padavina, ovi problemi bivaju vidljivi i izražajniji.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: