Umrežavanje: Ceo region protiv NASILJA NAD ŽENAMA

Lokalne vesti - Sreda 12.07.2017 - 12:19

U organizaciji Odbora za ljudska prava Vranje i SOS telefona, u utorak je , pod motom „Zajednički odgovor nasilju nad ženama“, održana osnivačka skupština Regionalne mreže protiv nasilja nad ženama Pčinjskog okruga.

Pčinjski okrug prvi u Srbiji dobio Regionalnu mrežu FOTO: Odbor za ljudska prava Vranje Pčinjski okrug prvi u Srbiji dobio Regionalnu mrežu FOTO: Odbor za ljudska prava Vranje

Regionalnu mrežu čine predstavnici nevladinih organizacija, Odbor za ljudska prava Vranje, Neksus i Centar E8, kao i centara za socijalni rad, Osnovnog i Višeg suda, Osnovnog i Višeg tužilaštva, policije, zdravstva, škola i predškolskih ustanova.
 
Sastanku su prisustvovali po dva predstavnika Lokalnih mreža iz šest opština Pčinjskog okruga i grada Vranja.
 
Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava Vranje kaže da je ovo jedinstvena Regionalna mreža u Srbiji.

- Pčinjski okrug je prvi region u Srbiji koji je dobio Regionalnu mrežu za borbu protiv nasilja nad ženama, a jedinstveni smo i po tome što su lokalne institucije prepoznale značaj rada na prevenciji nasilja nad ženama i aktivno učestvuju na izgradnji boljih mehanizama u toj borbi.

To nas raduje i verujem da ćemo sa ovom voljom institucija u budućem periodu ovde, na jugu Srbije, imati konkretne pozitivne korake u borbi protiv porodičnog nasilja.

Mi imamo dobre zakone, ali je njihova primena problematična, što može da se ispravi ovakvom međusobnom saradnjom, pa čak i da se napravi korak više u svakom pojedinačnom slučaju
– kaže Antić Ristić.

Na skupu je formiran Stručni savet Regionalne mreže, kao najvažnije telo mreže, koje čine članovi Lokalnih mreža opština Pčinjskog okruga.

- Savet se sastoji od po dva predstavnika iz svake opštine okruga, a predlog je da se proširi pojedincima stručnim za oblast prevencije porodičnog nasilja.

Cilj je da se unapredi reakcija društva, kako bi se osigurala bezbednost za svaku žrtvu nasilja i sprečio najgori ishod, a to je ubistvo.

Još jedan od ciljeva ove mreže je da se unaprede lokalni mehanizmi i da svaka žrtva porodičnog nasilja ima veću paletu usluga, kako bi nastavila da živi uz podršku lokalne zajednice
– objašnjava Suzana Antić Ristić.

Inicijativu za formiranje prve Regionalne mreže iz oblasti suzbijanja nasilja nad ženama u porodici, 2014. godine potpisalo je oko 100 učesnika Regionalne Konferencije protiv nasilja nad ženama u Pčinjskom okrugu, koju je organizovao SOS telefon Vranje.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: