Uskoro saznajemo: Ima li OPASNIH MATERIJA u poljoprivrednom zemljištu

Lokalne vesti - Petak 06.10.2017 - 09:35

Grad Vranje je objavio tender za izradu studije o karakteristikama i sadržaju opasnih i štetnih materija u poljoprivrednom zemljištu.

Na delu ozbiljno ugrožavanje poljoprivrednog zemljišta FOTO: S. Tasić/OK Radio Na delu ozbiljno ugrožavanje poljoprivrednog zemljišta FOTO: S. Tasić/OK Radio

Ovaj projekat, procenjen na oko 1,8 miliona dinara, finansiraće Ministarstvo poljoprivrede sa 75 odsto, dok će ostatak biti izdvojen iz gradskog budžeta.

Cilj projekta je ispitivanje plodnosti i biogenosti poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada, kao i potencijalne zagađenosti opasnim i štetnim elementima radi utvrđivanja mogućnosti proizvodnje kvalitetne hrane.

Ovakva analiza je neophodna jer su poslednjih godina su sve prisutniji razni oblici ozbiljnog ugrožavanja poljoprivrednog zemljišta, poput fizičkog zagađenja, zagađenja hemijskim sredstvima, emisijom gasova, ispuštanjem otpadnih voda, kao i prekomernom upotrebom hemijskih sredstava za zaštitu bilja.

Nakon studije, planira se izrada pedološke karte, na kojoj će biti označena područja na teritoriji grada sa tipom zemljišta i njegovim kvalitetom, kaže za OK Radio gradski većnik za poljoprivredu Aleksandar Janjić.

- Po mojim saznanjima, ovo je prva ozbiljna studija ovog tipa koja se radi u Vranju i biće od značaja za buduću poljoprivrednu proizvodnju, ali i da, jednostavno znamo čime raspolažemo.

Studija bi trebalo da da podatke koliko je u zemljištu prisustvo opasnih materija koje mogu da utiču na kvalitet biljaka koje se koriste u ishrani životinja i ljudi
– pojašnjava Janjić.

Generalno, procena je da je poljoprivredno zemljište u našem kraju dobrog kvaliteta, ali će se to precizno utvrditi ovom analizom.

- Izradom studije želimo da pokažemo da ozbiljno vodimo računa o kvalitetu zemljišta i zdravlju ljudi, ali će to biti od koristi i potencijalnim investitorima koji žele da ulažu u proizvodnju hrane – kaže većnik Janjić.

Rok za izradu studije je kraj novembra, tako da će rezultati biti poznati do kraja godine.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: