Uvođenje programskog budžeta i u Vranju

Lokalne vesti - Četvrtak 25.09.2014 - 11:56

Vranje - Regionalna radionica o programskom budžetiranju, okupila je predstavnike gradova i opština iz Pčinjskog, Jablaničkog i Topličkog okruga, koji su razgovarali o uvođenju programskog budžeta na lokalnom nivou, odnosno pripremi budžeta za 2015. godinu.

sa Regionalne radionice o programskom budžetiranju sa Regionalne radionice o programskom budžetiranju

Organizator ovog skupa je Stalna konferencija gradova i opština, koja je realizovala ovu radionicu u okviru Program EXCHANGE 4, koji finansira EU. Takođe, održavanje radionice u Vranju podržala je i Britanska ambasada.  

Programsko budžetiranje znači uspostavljanje novog načina planiranja i raspodele budžetskih sredstava tako da se uvodi jasna veza između politika vlasti odnosno programa koje sprovodi, ciljeva tih programa i očekivanih rezultata s jedne strane, i sredstava potrebnih za njihovu realizaciju s druge strane.

Praktično, biće moguće izmeriti koliko koštaju ponuđena rešenja nekog problema, a za izabrano rešenje se uspostavlja jasna podela zadataka, a samim tim je uspostavljena i odgovornost za realizaciju aktivnosti.

Po rečima Dunje Naić, sekretara Odbora za finansije SKGO, ova organizacija je veoma intenzivno učestvovala u izradi uputstava u oblasti uvođenja programskog budžeta u Srbiji.

- SKGO je obila veoma značajan zadtak u oblasti uvođenja programskog budžeta na lokalni nivo. Zadužena je za izradu programske strukture sa svim programima i programskim aktivnostima, zatim za utvrđivanje liste ciljeva i indikatora za te programe i aktivnosti za povezivanje strateškog planiranja i programskog budžeta – kaže Naićeva.

To ustvari znači da sve ono što će Ministarstvo finansija pripremati za republički nivo, SKGO će raditi na loklanom noivou. Program EXCHANGE 4 se bavi podrškom lokalnim samoupravama u Srbiji, kroz tri komponrnte, tj. podrška kroz grant šemu, zatim podrška strateškom planiranju i podrška lokalnim finansijama.  

Prema navodima Dragan Spirića, pomćnika gradonačelnika Vranja za oblast finansija i aktivnog saradnik SKGO u oblasti izrade programskog budžeta, lokalne samouprave će uskoro imati gotova uputstva I  modele izrade plana programskog budžeta za narednu 2015. godinu.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: