Vandali uništavaju solarni punjač

Lokalne vesti - Petak 13.06.2014 - 09:51

Iako je Vranje grad koji je među prvima u Srbiji dobio javni solarni punjač telefona, njegova prava namena je usled obesti pojedinih sugrađana i dalje nedostupna ostalima.

Obest, hir ili običan vandalizam apsolutno je nebitno, jer uništavanje javnog dobra u strogom centru grada jasan je pokazatelj vrednosti društva.

Korišćenjem energije dobijene od Sunca, “Strawberry Drvo” nudi građanima besplatnu dopunu baterija prenosivih uređaja kada su van kuća.

Ovaj solarni sistem je takođe i Wi-Fi stanica, odnosno korisnicima omogućava besplatno korišćenje bežičnog interneta.

Čupanje kablova namenjenih za dopunu prenosivih uređaja, čak i nije jedini problem vezan za ovaj objekat.

Primetna su i razna oštećenja na metalnom kućištu koje je ujedno postalo mesto za reklamne materijale.

Visoko pet metara, „ Strouberi drvo“ sada služi samo kao odmaralište za prolaznike, budući da je opremljeno ugrađenim  klupicama sa nadstrešnicom koja štiti kako od sunca tako i kiše.

Neprihvatljivo je i to da se u periodu od 2012. godine do danas ruženje i uništavanje ovog inovativnog uređaja odvija kontinuirano.

Nadležni iz Gradske uprave zaduženi za održavanje punjača jadaju se kako su nemoćni u ovom slučaju, jer njihova služba svake nedelje postavlja kablove koji bivaju počupani za samo dan ili dva.

Predrag Branković, načelnik Zavoda za informacioni sistem u Gradskoj upravi kaže da je do sada promenjeno više od 500 kablova, a zalihe rezervnih delova koje su dobili na poklon od firme „ Strouberi enerdži“ nalaze se pri kraju.

- Jedanput nedeljno dopunjujemo konektore koji se u većini slučajeva menjaju, jer su počupani.

Tom prilikom se testira i ispravnost punjača i sa te strane još uvek nije bilo problema.

Ovog ponedeljka sa svih strana smo postavili nove kablove i to je sve što zapravo mi možemo da uradimo –rekao je Branković.
 

Interesantno je da se i pored upozorenja o video nadzoru, uništavanje i dalje odvija, međutim razlog i nije potpuno jasan budući da su iščupani kablovi neupotrebljivi za svrhu sa kojom su postavljeni.

Umesto predviđenih 16 priključaka, Vranjancima je, u trenutku izrade teksta,  na raspologanju samo 11.

Vrlo često se dešava da ne bude ni jednog.

Tijana Manitašević, iz kompanije “ Strawberry energy” kaže da je Strawberry Drvo u vlasništvu opštine, te da je ista odgovorna za svako održavanje i suzbijanje vandalizma.

-  Kao osnovna procedura prilikom održavanja, potpisuje se ugovor o održavanju kojim se određuje količina kablića i propratne usluge održavanja u okviru izabranog paketa, kao i cena tog paketa.

Mi smo mlada kompanija koja se tek razvija i raste, te svakako nismo u mogućnosti da finansiramo održavanje 12 postavljenih javnih solarnih punjača širom Srbije i Bosne i Hercegovine, a na opštini je da odluči da li će nastaviti ugovor o održavanju – rekla je Manitašević.

Ona dodaje da postoji mogućnost pokretanja ugrađenog video nadzora na samom punjaču kako bi izgrednici bili usnimljeni ali da je to ponovo stvar o kojoj odlučuje opština.

-  Ukoliko je video kamera aktivirana 24/7, postoji mogućnost da bi se iscrpelo previše energije te bi se možda dogodilo da se osnovna funkcija našeg Strawberry Drveća - punjenje mobilnih uređaja, ugrozi, te je i ovo u nadležnosti grada da pokrene aktivan video nadzor u okolini punjača – kaže Manitašević.

Istini za volju, Vranje ipak nije jedini grad koji ima ovakvih problema. Beograd, Bor, Novi Sad, samo su neki od gradova koji takođe trpe vandalizam nad solarnim punjačima.

Milan Zdravković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: