Veličković: VLADA da rešava ZC Vranje

Lokalne vesti - Sreda 31.05.2017 - 09:23

Direktor Zdravstvenog centra (ZC) Vranje Dragan Veličković je rekao da će nagomilane brojne probleme ove ustanove morati da sistemski rešava Vlada Srbije, jer je Vranje, trenutno, „crna tačka zdravstvenog sistema zemlje“.

Veličković: Stanje teško, ali funkcionišemo normalno FOTO: D. Ristić/OK Radio Veličković: Stanje teško, ali funkcionišemo normalno FOTO: D. Ristić/OK Radio

Ova poslednja konstatacija se odnosi na ogromna dugovanja od 1,1 milijarde dinara koje ZC ima i iznos blokade računa od skoro 100 miliona dinara.

Uz to, kvota za zapošljavanje novih medicinskih radnika od tri lekara i 15 medicinskih sestara, koju je odobrilo ministarstvo, nedovoljna je za potrebe ove ustanove koja zdravstveno zbrinjava oko 250.000 korisnika.

- Naše potrebe su, otprilike, okvirno, 15 lekara i 30 medicinskih sestara u gotovo svim službama.

Neophodni su nam urolozi, nefrolozi, onkolozi, ortopedi, neurolozi, patolozi, biohemičari...

Ipak, mi ćemo, uz pomoć Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) i Republičkog finda zdravstvenog osiguranja (RFZO) uputiti resornom ministarstvu dopis za preispitivanje odluke
– rekao je Veličković.

Prema njegovim rečima, i pored velikih problema koje tište vranjsko zdravstvo, pacijenti ne moraju da brinu.

- ZC trenutno funkcioniše normalno, u smislu isporuke energenata, hrane i lekova.


Istina, lekova je nešto manje zbog pritiska dobavljača da se naša dugovanja što pre izmire.

I pored svega, građani Pčinjskog okruga treba da znaju da će ZC, lokalna samouprava, RFZO, ministarstvo i drugi činioci, zajedničkim snagama učiniti sve što je potrebno da se situacija popravi
– naglasio je Veličković.

On dodaje da je nemoguće da se problemi, koji se gomilaju godinama, a neki i decenijama, reše za samo šest meseci, koliko traje mandat novog rukovodstva ustanove.

Veličković je najavio i skoro raspisivanje konkursa za prijem novih zdravstvenih radnika, po odobrenoj kvoti, uz ogradu, da će njihov prijem uslediti samo ukoliko komisija za racionalizaciju kadrova Vlade to odobri.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: