Veliki naučni skup o Prvom svetskom ratu

Lokalne vesti - Petak 03.10.2014 - 11:32

U Vranju je otvoren Međunarodni naučni skup “Veliki rat 1914 - 1918. godine, uzroci, posledice i tumačenja", koji je okupio istaknute istoričare iz Srbije i zemalja u okruženju, ali i goste iz Rusije, Grčke, Rumunije i Italije.

Sa otvaranja skupa Sa otvaranja skupa

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Vranja Zoran Antić rekao je da Prvi svetski rat jedan od presudniih događaja u modernoj srpskoj istoriji,  čije se posledice osećaju i danas.

- Vranje je  danas cenatr nauke u Srbiji, ali i šire. Slavna istorija nam daje za pravo da to kažemo i da organizujemo jedan ovako veličanstven naučni skup.  

Vranje danas odiše jednim posebnim pijetetom i poštovanjem prema svima koji su svojim delima i životima zadužili ovu državu da o ovako značajnoj temi možemo da govorimo - rekao je Antić.

Naučni skup, koji bi trebalo objektivno da razmotri uzroke i posledice Prvog svetskog rata, kao i ulogu i položaj Srbije u njemu, ali i zločine okupatora, organizuju Filozofski fakultet iz Niša, grad Vranje i Učiteljski fakultet iz Vranja.

Naučni skup se nastavlja sutra na Učiteljskom fakultetu, tribinama i  naučnim raspravama.  

Za nekoliko meseci trebalo bi da bude objavljen i zbornik radova sa ovog skupa, naučnih zapažanja i rezultata istraživanja, koji bi trebalo da daju neko novo svetlo na događaje iz vremena Prvog svetskog rata.

Kako su organuzatori najavili, u naredne četiri godine trebalo bi da budu organizovani naučni skupovi, čime bi se na kraju obeležilo i 100 godina od završetka, do tada najvećeg rata u istoriji čovečanstva.

Takođe, u subotu će pored naučnog skupa, brojnim svečanostima biti obeležena i godišnjica oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: